De wervelkolom en rugklachten

Willem J.van der Ham, Orthopedisch chirurg , Gemini ziekenhuis, Den Helder

Willem J.van der Ham

Problemen en ziekten van de rug komen zeer frequent voor, maar zijn beter te begrijpen als je weet hoe de wervelkolom in elkaar zit. Waarschijnlijk heeft 75% van de mensen gedurende zijn of haar leven wel eens een periode van rugpijn.

Het is de meest voorkomende klacht waarvoor iemand onder de 40 jaar hulp zoekt bij de huisarts. Meestal betreft het pijn laag in de rug. Langdurige arbeidsongeschiktheid wordt in een groot deel van de gevallen hierdoor veroorzaakt.

Bij een klein deel van de mensen echter zullen de klachten chronisch worden.

Het merendeel van de rugklachten ontstaat door het niet meer functioneren van de tussenwervelschijf. We noemen dit instabiliteit. Een en ander is het gevolg van het verouderen van de tussenwervelschijf of discus en wordt dan een discopathie genoemd.

Vooral zogenaamde statische belasting van de rug is niet goed meer mogelijk. De belangrijkste problemen zijn: pijn bij stilstaan, bij slenteren, bij huishoudelijke werkzaamheden zoals strijken en was ophangen. Maar ook lang op een plaats zitten wordt steeds moeilijker. Veel afwisseling en kortdurend zitten, doorlopen en staan lukken meestal het beste.

In bijna alle gevallen van rugpijn speelt inactiviteit een grote rol. Instabiliteit ontstaan door degeneratieve of wel verouderingsprocessen (bijvoorbeeld: slijtage van de tussenwervelschijf of inzakken van de tussenwervelschijf) kan opgevangen worden door het verstevigen van het spierkorset. Vandaar dat bij de behandeling van rugklachten oefentherapie/ fitnesstraining bovenaan staan. Hierbij dienen alle spiergroepen, dus niet alleen de rugspieren, getraind te worden.

Als het stabiliseren met het spierkorset niet lukt, kan een uitwendige steun ofwel een orthopedisch korset of bandage (LumboTrain, LumboTrain Lady, LumboLoc en SofTec Lumbo) een goede tijdelijke of blijvende hulp bieden. Meer informatie over deze producten en de andere korsetten/bandages van Bauerfeind vindt u hier.

Meer informatie over de wervelkolom en rugklachten zijn terug te vinden in onderstaand document.

De wervelkolom en rugklachten.pdf