Schouderletsels

Dr. W.J. Willems, Orthopedisch chirurg, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Amsterdam

Schouderklachten

Schouderklachten kunnen uw dagelijkse bezigheden erg beperken. Soms straalt de pijn uit naar de schouderbladen, de nek, elleboog of vingers. Schouderklachten maken het bewegen van uw arm moeilijk. Ook ’s nachts kan de pijn van uw schouder de slaap verstoren. Klachten aan de schouder komen vaak voor en kunnen zeer langdurig zijn.

Schouderklacht oorzaken

  • Ongeval, bijv. vallen met arm in strekhouding (scheurtje in de schouder)
  • Een verkeerde werkhouding,
  • Overbelasting door te veel gewichtte tillen
  • Ongebruikelijke bewegingen
  • Spanning (stress).

Schouderklachten behandelen 

Neem altijd contact op met uw (huis) arts als de schouderklachten (na zo’n twee weken) niet verminderen. Dergelijke klachten kunnen enkele weken tot enkele maanden aanhouden.

Dr. W.J. Willems, orthopedisch chirurg in het OLVG, heeft een interessant stuk geschreven over schouderklachten. Deze informatie treft u in onderstaand document. 

Dr. W.J. Willems

Schouderklachten vormen een steeds groter aandeel van de klachten van het bewegingsapparaat. Deels wordt dit veroorzaakt door steeds meer eenzijdige belasting van de schouder bij het werk of de hobby, een andere oorzaak is de toenemende belangstelling voor schouderbelastende sporten.

Bij ongeveer 10% van alle sportblessures is de schouder betrokken. Het betreft enerzijds direct inwerkende traumata met luxaties (het uit de kom schieten van een gewricht) of botbreuken als gevolg, anderzijds chronische overbelasting, waardoor kleine letsels van kapsel, spieren of pezen optreden. De pezen van de rotator-cuff-spieren, dat zijn de 4 spieren direct rondom de schouderkop en van de lange biceps hebben het meest te lijden van overbelasting, evenals het kapsel van het glenohumerale gewricht (gewricht tussen de kop van de bovenarm en de kom in het schouderblad) en in mindere mate dat van het acromioclaviculaire gewricht (gewricht tussen sleutelbeen en schouderblad).

Meer informatie over diagnostiek en behandeling van diverse schouderklachten vindt u in onderstaand document.

Schouderletsels.pdf