MVO

Verantwoordelijkheid voor mens en natuur

De Bauerfeind AG zet zich in voor een verantwoordelijke omgang met mens en natuur


 

tower

Hoofdkantoor volgens ecologische bouwwijze

Bij het ontwerp van het op 18 september 2004 ingewijde hoofdkantoor in Zeulenroda-Triebes lag de focus niet alleen op functionele en esthetische aspecten. De 57 meter hoge toren staat voor een ecologische bouwwijze waarbij milieu en grondstoffen worden ontzien. De naar het zuiden gerichte gevel van de toren bestaat volledig uit fotovoltaïsche elementen met een totaal oppervlak van 300 vierkante meter en een vermogen van 34 kWp.

Een aanzuigtoren voor buitenlucht zorgt ervoor dat de aangezogen lucht in de zomer door de grond kan worden gekoeld en in de winter kan worden verwarmd. Het energieverbruik van het ventilatiesysteem is daardoor gehalveerd. In de betonnen plafonds zijn waterleidingen geïntegreerd waarmee een nachtelijke terugkoeling mogelijk is. Door toepassing van deze techniek wordt de opgeslagen warmte in de warme maanden via de buizen afgevoerd. In de koude maanden leveren de plafonds als warmteafgevende oppervlakken een bijdrage aan de basisverwarming.

Een ander bijzonder aspect van de nieuwbouw is de klimaatactieve dubbellaagse gevel van glas aan de oostkant. Alle ramen kunnen worden geopend, de tweede rij glaselementen dient als windbescherming. De tussenruimte kan als klimaatbuffer worden gebruikt. Hiervoor is de tweede gevel voorzien van ventilatiejaloezieën die zowel voor een warmteafvoer in de zomer als een warmteopslag in de winter dienen.


bedrijfsrestaurant

Eerste klimaatneutrale bedrijfsrestaurant in Duitsland

Op 21-01-2009 werd het ARAMARK-bedrijfsrestaurant van de Bauerfeind AG in Zeulenroda volgens het erkende certificatiesysteem "Stop Climate Change (SCC)" gecertificeerd en is daarmee het eerste klimaatneutrale bedrijfsrestaurant in Duitsland.

Het erkende certificatiesysteem "Stop Climate Change" heeft tot doel om de uitstoot van kooldioxide duurzaam te verminderen. Hiervoor werden in een eerste stap in een basisonderzoek de CO2-emissies van de bedrijfskantine van Bauerfeind in Zeulenroda geregistreerd en vergeleken. In de tweede stap wordt geprobeerd het in het onderzoek aangegeven reductiepotentieel van de CO2-emissies te realiseren: 

in de Bauerfeind-bedrijfskantine werden bijvoorbeeld twee oude diepvrieskasten vervangen door moderne, energie-efficiënte modellen. 

Het reinigingsmiddel van de vaatwasser is biologisch afbreekbaar.

Op het menu staan biologische levensmiddelen en de chef-kok gebruikt steeds vaker duurzaam geproduceerde producten. 

Bovendien komen de medewerkers uit Zeulenroda in de zomermaanden met de fiets naar het werk.

Onvermijdelijke CO2-emissies van het bedrijfsrestaurant worden geregistreerd en door investeringen in klimaatbeschermingsprojecten gecompenseerd. De naleving van de standaarden wordt door regelmatige audits ter plaatse gecontroleerd.


arena voor duurzaamheid

Conferentie "Arena für Nachhaltigkeit" (arena voor duurzaamheid)

Duurzaamheid intensief

Tijdens de conferentie staan drie thema's op het gebied van duurzaam zakendoen centraal: ressourceproductiviteit, evolutie van de groei en managementcultuur.

Het publieke debat over ecologische en sociale uitdagingen is zo toegenomen dat het lijkt dat duurzaam zakendoen al alledaags is geworden. Toch rest ondanks talloze initiatieven op veel plaatsen de vraag: hoe zetten wij onze kennis in acties om? Juist hier ligt de focus van het evenement waarbij ook praktische kennis moet worden overgedragen.

De ARENA für NACHHALTIGKEIT in het Bio-Seehotel Zeulenroda is de jaarlijkse bijeenkomst voor bedrijven uit alle branches. Tijdens de 3e editie van de conferentie, van 15 tot 17 april 2010, hebben ondernemers voor de derde keer verslag gedaan over hun weg naar duurzaamheid en samen met visionaire wetenschappers en experts en alle deelnemers processen op gang gebracht die uitgroeien tot concrete maatregelen.