Historie van de Bauerfeind AG

Van familiebedrijf tot internationaal opererend concern

De geschiedenis van familiebedrijf Bauerfeind begint in de jaren 20 van de vorige eeuw in Zeulenroda, Duitsland, waar ooit bijna elke wereldwijd verkochte compressiekous werd geproduceerd.

Historie 1949

In 1929 richt Bruno Bauerfeind een speciale firma op voor de productie van therapeutische compressiekousen. Hij staat tot aan zijn dood in december 1944 aan het hoofd van het bedrijf.

In 1939 heeft het bedrijf al 100 medewerkers in dienst.

In 1945 keert Rudolf Bauerfeind, de zoon van de bedrijfsoprichter, uit Russische krijgsgevangenschap terug en gaat vol vertrouwen aan de slag. 

1949 De politiek van de sovjetbezetters is niet bevorderlijk voor bedrijven. Om deze reden verlaat de familie Bauerfeind Zeulenroda en begint in Darmstadt-Eberstadt aan een nieuwe start.

In de jaren 60ontwikkelt en verandert Hans B. Bauerfeind de productieprocessen: de kleinzoon van de bedrijfsoprichter past onder andere een breimachine zodanig aan dat hiermee ook de bovenste kousenrand kan worden gemaakt. Bovendien ontwikkelt hij processen voor een eenvoudige vervaardiging van naadloze maatkousen. 

In 1972 neemt Hans B. Bauerfeind het bedrijf Diedrich Grote Nachfolger in Kempen over en voegt de twee bedrijven in Darmstadt en Kempen in 1978 samen tot het bedrijf Bauerfeind GmbH in Kempen. Deze locatie bestaat tot maart 2009. 

Historie 1981

1981 Een mijlpaal in de bedrijfsgeschiedenis is de ontwikkeling van de kniebandage GenuTrain®. Zij staat aan het begin van een productreeks waarbij het principe van een functionele therapie van compressieverband naar de bandage is overgebracht. De GenuTrain® heeft zijn werking sindsdien miljoenen keren bewezen. 

In 1984 richt Bauerfeind zijn eerste dochtermaatschappij in het buitenland op: Bauerfeind Oostenrijk. In de daaropvolgende jaren volgen meer verkoopkantoren in Europa en de VS en Bauerfeind neemt onder andere de gespecialiseerde bedrijven Berkemann Hamburg en Globus K. Kremendahl Remscheid over.

In 1991 keert Hans B. Bauerfeind met het familiebedrijf in zijn geboortestad Zeulenroda terug. De producent van therapeutische compressiekousen, bandages, orthesen en orthopedische steunzolen en sinds 2001 ook prothesecomponenten opereert nationaal en internationaal binnen vier divisies op de markt.

Op de locatie van de hoofdvestiging Zeulenroda ontstaan dankzij hoge investeringen:

 in 1994 de destijds meest moderne productielocatie voor therapeutische compressiekousen,

in 1999 het Bauerfeind-innovatiecentrum, de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van het bedrijf, dat sinds 2002 onder de naam Bauerfeind AG actief is,

Historie 2003

in 2003 het logistieke centrum en

in 2004 het nieuwe administratiekantoor – met 57 meter de hoogste nieuwbouw in de regio na de val van de muur. 

In 2007 richt Bauerfeind een kwaliteitspartner-programma voor medische speciaalzaken in Duitsland op. Men streeft er hiermee naar de kwaliteit van het advies en de service van de speciaalzaken en dus de beste verzorging van de patiënt te waarborgen. Intussen hebben zich meer dan 1.000 partners in de handel en werkplaatsen bij het partnerprogramma aangesloten.

Vanaf oktober 2007 wordt Berkemann door de eigenaar Thomas Bauerfeind als zelfstandig bedrijf voortgezet.

In november 2007 kent de hogeschool Münster een ereprofessoraat toe aan Hans B. Bauerfeind. Hiermee onderscheidt de hogeschool zijn inzet voor de leergang "technische orthopedie".

Eind februari 2008 wordt Prof. Hans B. Bauerfeind tot de voorzitter van de IHK Ostthüringen in Gera benoemd.

In november 2008 wordt de sinds 2001 bestaande "Co Partnerschaft Deutschland" met vier jaar tot 2012 verlengd. Als officiële partner van het Duitse Olympische team ondersteunt Bauerfeind tijdens de Olympische Spelen en ook in de tussenliggende jaren de teamartsen en fysiotherapeuten bij de verzorging van de Duitse Olympische sporters.

In maart 2009 wordt Bauerfeind met vijf prijzen voor innovatieve, designgeoriënteerde producten onderscheiden: de iF gold award, de iF product design award en de red dot award: product design ontvangt het bedrijf voor het prothesekniegewricht JT20. De heuporthese SofTec® Coxa wordt eveneens met de iF product design award en de red dot award: product design onderscheiden. De betreffende jury's oordelen hierbij niet alleen op basis van optische aspecten. Veeleer letten zij bij hun beoordeling op het innovatieniveau, de functionaliteit of de duurzaamheid van het product.

In april 2009 treedt Beatrix Bauerfeind-Johnson tot het bedrijf toe. Met haar is de familie Bauerfeind nu alweer voor de vierde generatie in de bedrijfsleiding vertegenwoordigd. Beatrix Bauerfeind-Johnson, die na haar opleiding en studie reeds in diverse divisies van het bedrijf in Duitsland en de VS leidinggevende functies bekleedde, is verantwoordelijk voor de financiële zaken en het personeel.

Vanaf januari 2010 verandert de prothesedivisie in Uniprox GmbH & Co. KG.

Februari 2010: De Olympische Winterspelen in Vancouver vormen een première: Bauerfeind is voor het eerst officiële partner van een Olympia-organisatiecomité en ondersteunt dus alle atleten van alle deelnemende landen.