Nederland

Regelgeving omtrent vergoeding van hulpmiddelen voor het bewegingssysteem*

Hulpmiddelen voor het bewegingssysteem zijn uitwendig lichaamsgebonden hulpmiddelen die een verzekerde kan gebruiken voor zijn klachten gerelateerd aan het houdings- en bewegingsapparaat. Om voor vergoeding in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:

 • er is sprake van een ernstige aandoening;
 • de verzekerde is langdurig op het hulpmiddel aangewezen en niet uitsluitend bij sportactiviteiten.

De aandoeningen die deze klachten veroorzaken zijn zeer divers. De hulpmiddelen worden onder meer gebruikt voor de behandeling van letsels en aandoeningen van de wervelkolom, bot- en peesletsels, artrose, instabiele gewrichten, voetafwijkingen en verlamming.

* tekst is afkomstig van het Zorginstituut Nederland.

Regelgeving omtrent vergoeding van elastische kousen*

Een verzekerde heeft recht op elastische kousen en eventueel een aantrek-/uittrekhulp als de aderen of lymfevaten het bloed of de lymfe niet meer goed kunnen transporteren. Dit heet ook wel functieverlies. De elastische kousen moeten het functieverlies langdurig compenseren.

Hoe vaak kan een aanvraag worden ingediend:

 1. De verstrekking elastische kousen is bij de eerste keer altijd één (paar)elastische kous(en) en één maal de aanmeetvergoeding.
 2. Na drie maanden kan een herhaling worden verstrekt. Dit is altijd twee (paar)elastische kous(en) en één keer de aanmeetvergoeding.
 3. Vervolgens kan na 14 maanden weer een herhaling worden verstrekt. Ook dit is altijd twee (paar)elastische kous(en) en één keer de aanmeetvergoeding.
 4. Vervolgens elke veertien maanden een herhaling van twee (paar)kous(en).

De huidige vergoedingen voor het aanmeten van elastische kousen zijn momenteel vrijwel voor elke verzekeraar gebaseerd op bovenstaande normering. Een verzoek dient te worden voorzien van een prijsopgave van de leverancier plus een voorschrift van de behandelend arts.

Eigen bijdrage: 
Bij elastische kousen geldt geen eigen bijdrage.

* tekst is afkomstig van het NTAC (Nederlands Technisch Advies College) http://www.hulpmiddeleninformatiecentrum.nl/hulpmiddelen/187/

België

Regelgeving omtrent terugbetaling orthopedische hulpmiddelen

 • Moet voorgeschreven zijn door een geneesheer specialist orthopedie, fysische geneeskunde en revalidatie, pediatrie, reumatologie, neurologie, chirurgie of neuropsychiatrie.
 • Voorschrift is slechts 2 maanden geldig.
 • Producten moeten voldoen aan de omschrijvingen bepaald in artikel 29 van de RIZIV-nomenclatuur.
 • Moet afgeleverd worden door een orthopedisch verstrekker met erkenning door het RIZIV voor orthesen.
 • Hernieuwingen zijn afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en het voorgeschreven product.