Abgebildet ist ein sportlicher Mann, der über ein Geländer vor einem Gebäude springt. Er trägt eine GenuTrian, eine schmerzlindernde Kniegelenksbandage von Bauerfeind, am linken Knie.

Na het opstaan 's morgens, bij lange autoritten of misschien zelfs tijdens korte wandelingen...kniepijn kan in de meest uiteenlopende situaties de kop opsteken en het is niet altijd duidelijk waarom de persoon in kwestie die ondervindt. Vaak ligt een overmatige of verkeerde belasting door het sporten, het werk of door ouderdom aan de basis van de onverklaarbare pijn, maar ook alledaagse bewegingen kunnen zo'n overbelasting tot gevolg hebben. Soms wordt een val of verkeerde beweging ook helemaal niet in verbinding gebracht met de pijn, omdat die pas later opduikt.

Illustration der Anatomie dies Knies bei Knieschmerzen. Schmerzen im Knie sollten ernstgenommen und mit einem Arzt abgeklärt werden.

Als de pijn zich geleidelijk ontwikkelt en de oorzaak onduidelijk is, vragen vele mensen zich af hoe ze ermee om moeten gaan en of het nodig is om een arts te raadplegen. In veel gevallen is het voldoende om de knie een tijdje te ontzien. Afhankelijk van de oorzaak van de kniepijn zijn andere behandelingen zoals pijnstillers, fysiotherapie en een operatie mogelijk. Een bandage dragen helpt vaak om pijn in de knie te verminderen en de knie te stabiliseren.

Typische kniepijn

Is de kniepijn permanent aanwezig en wordt ze erger bij belasting? Dan zou dat weleens kunnen liggen aan slijtage. Ook een ontsteking of een langdurige overbelasting kan de boosdoener zijn. Voor mensen op leeftijd doet vaak elke alledaagse beweging pijn, zodat rechtstaan en lopen een echte kwelling wordt. Bij lang aanhoudende kniepijn moet daarom absoluut een arts worden geconsulteerd.

Het is belangrijk om te weten dat kniepijn in feite een alarmsignaal is dat dient om het kniegewricht te beschermen tegen verdere belasting. Bij slijtage kan volledige rust de pijn echter doen toenemen en is dit dus geen goede optie. Enkele uurtjes rust na een overbelasting of de knie ontzien door een verstandige aanpak, bijvoorbeeld bij de keuze van een geschikte sport, kan de symptomen verhelpen. In die gevallen kan het dragen van een kniebandage het gewricht ondersteunen en ontlasten.

Das Bild zeigt eine junge Frau auf einer Liege in einem Behandlungszimmer. Der Arzt untersucht ihre Knie, um die Ursachen sowie eine optimale Behandlung der Knieschmerzen zu identifizieren.

Oorzaken van kniepijn

De oorzaken van kniepijn zijn heel uiteenlopend.

Ze ontstaat onder andere door:

  • Blessures tijdens het sporten of bij ongevallen (gekneusde knie)
  • Verkeerde of overmatige belasting
  • Artrose
  • Ontstekingen (artritis)
  • Slijmbeursontstekingen
  • Auto-immuunziektes
  • Stofwisselingsstoornissen

Het zekere voor het onzekere nemen: laat abnormaal hevige en langdurige kniepijn door uw arts onderzoeken.

Slijtage in het kniegewricht (artrose) als oorzaak van kniepijn

Bij artrose wordt het kraakbeen in het gewricht langzaamaan dunner. Het kraakbeen dient als beschermlaag tussen het dij- en scheenbeen. In het slechtste geval kan een artrose die onbehandeld blijft ertoe leiden dat het kraakbeen in het kniegewricht zo dun wordt dat de botten direct over elkaar wrijven. Kniepijn die gerelateerd is aan slijtage doet zich doorgaans voor na lange rustpauzes, dat wil zeggen wanneer u weer in beweging komt na lang te liggen of zitten. Als de pijn na enkele stappen verdwijnt, dan spreekt men in medische termen van 'startpijn'. In het verdere verloop van de artrose blijft de pijn meestal toenemen en wordt ze zelfs op rustmomenten voelbaar. Hou er echter rekening mee dat het verloop van een artroseaandoening en de pijn verschilt per patiënt: de ernst van de aandoening kan dus jammer genoeg niet worden bepaald door de momenten waarop u pijn hebt, noch door de intensiteit van de pijn. Bovendien treedt de pijn bij veel patiënten periodiek op.

Meniscusletsels (meniscopathieën) als oorzaak van kniepijn

De meniscus is een tweedelig kraakbeen in het kniegewricht met (telkens) de vorm van een halve maan. In beide knieën zitten twee menisci (binnenste en buitenste meniscus), die de trekkrachten opvangen en dempen. De term meniscopathie wordt gebruikt voor meniscusletsels die niet door een trauma zijn veroorzaakt. Dat betekent dat deze schade hoofdzakelijk ontstaat door de slijtage ten gevolge van langdurige verkeerde of overmatige belasting. Maar ook blessures als een gescheurde kruisband (posttraumatisch) kunnen schade aan de meniscus veroorzaken. Plotse draaibewegingen tijdens het werken of het sporten kunnen de meniscus ook doen scheuren. Naargelang het de binnenste of de buitenste meniscus is die geblesseerd is, doet de pijn zich voor aan de binnen- of buitenzijde van het kniegewricht.

Diagnose van kniepijn

Dir Nowitzki sitzt auf einem Hocker in einer Sporthalle. Er trägt eine GenuTrain Kniebandage von Bauerfeind am rechten Knie. Er ist weltweiter Botschafter von Bauerfeind.

Een arts moet een gesprek met u voeren voor hij uit de vele mogelijke oorzaken de juiste diagnose kan selecteren. Hij vraagt wanneer de pijn voor het eerst optrad, hoe lang uw knie pijn doet en op welke manier, maar ook of er bijkomende klachten en onderliggende aandoeningen zijn. Vervolgens bepaalt hij bij het lichamelijke onderzoek de beweeglijkheid van de knie. Verschillende bewegingstesten kunnen al wijzen richting bepaalde blessures. Om uitsluitsel te geven over de diagnose volgen meestal echter nog beeldvormende onderzoeken zoals een echografie, röntgenanalyse, CT, MRI of een artroscopie (kijkoperatie knie).

Behandeling van kniepijn

In eerste instantie wordt de pijn acuut behandeld door overbelasting te vermijden en pijnstillers in te nemen. De verdere behandeling richt zich op de oorzaak. Bandages en orthesen stabiliseren het kniegewricht, beschermen de geblesseerde knie en verzachten de pijn.

Een van de eerste maatregelen is bij de meeste blessures echter nog steeds een vanouds beproefde: rust. Als bijkomende maatregel of na een operatie worden vaak fysiotherapie, hydrotherapiebaden en aquagym voorgeschreven. Verder zijn ook koude- en warmtebehandelingen en elektrotherapie gangbare therapeutische maatregelen.

Bevordering van het genezingsproces in het kniegewricht

Medische kniebandages kunnen de behandeling van kniepijn doeltreffend ondersteunen. De anatomisch gevormde kniebandage GenuTrain® ontlast en stabiliseert het kniegewricht: het breiwerk met een geïntegreerde ringvormige Omega-pelotte (functioneel kussentje) ontlast het gewricht optimaal. Het functionele kussentje leidt daarvoor de druk weg van de knieschijf richting andere zachtere delen van de knie. Aan de onderste rand van de pelotte bevinden zich twee noppen (Hoffa Pads) die gericht en gedoseerd druk uitoefenen op de vetlichamen (van Hoffa) en zo de knieschijf extra ontlasten. Zijdelings geïntegreerde vleugels dragen gericht bij tot de verzachting van de pijn aan de meniscus.

Bij lichaamsbeweging werkt de kniebandage zoals een massage met wisselende druk: afwisselend wordt druk op- en afgebouwd. Dat stimuleert de stofwisseling en bevordert het genezingsproces.

De GenuTrain kniebandage is gemaakt van ademend breiwerk en is aangenaam om te dragen. Ze past zich aan elke beweging aan, knelt niet en blijft op haar plaats zitten. In het gevoelige gebied van de knieholte is de bandage extra zacht en elastisch. Zo verbindt de kniebandage optimale doeltreffendheid met hoog draagcomfort.

ZOEK VERKOOPPUNT

Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.