Das Bild zeigt einen dynamischen Läufer, der mit großen Schritten einen Parkweg entlangläuft.

'Unhappy Triad' betekent zoveel als 'ongelukkige triade (drietal)'. Dat is ook precies wat deze knieblessure is: een samenloop van ongelukkige blessures in het kniegewricht. Hierbij zijn de binnenste knieband, de meniscus (een kraakbeen in het gewricht) en de kruisband beschadigd. De meervoudige blessure ontstaat meestal wanneer de knie verdraait. Dat gebeurt heel vaak wanneer een skiër met zijn ski blijft hangen. De behandeling is in principe moeilijk en hangt af van meerdere factoren zoals de ernst van de aparte blessures. Knieorthesen worden hier ingezet, omdat ze het kniegewricht stabiliseren en ontlasten tijdens het genezingsproces.

Oorzaken van een unhappy triad

Illustration der Anatomie des Knies bei einem "Unhappy Triad".

Tijdens het sporten of bij ongevallen komen vaak meervoudige blessures in het kniegewricht voor. Een unhappy triad bestaat uit de volgende drie deelblessures:

  1. Scheur van de voorste kruisband (ACL)
  2. Scheur van de achterste kruisband (PCL)
  3. Beschadiging van de binnenste meniscus

De blessures ontstaan meestal wanneer de knie licht gebogen is, het been zich in een X-stand bevindt en de knie naar buiten wordt gedraaid terwijl het scheenbeen rechtstaat (valgus stress). Deze ongelukkige beweging maken we in ons dagelijkse leven zelden mee. De getroffenen zijn vaak skiërs of sporters die contact balsporten zoals voetbal en handbal beoefenen. Ook vechtsporters lopen vaak een unhappy triad op tijdens een gevecht.

Symptomen van een unhappy triad

Of het nu bij het skiën of het voetballen is: bij veeleisende sportactiviteiten is een knie sneller verdraaid dan de personen in kwestie beseffen. Soms is daarbij een luid 'plop'-geluid te horen dat ontstaat door het scheuren van de banden. Dan gaat het heel snel: de knie zwelt hard op en doet extreem veel pijn. Er is geen bewegen meer aan, of het nu buigen of strekken is. De pijn is te hevig en de zwelling zorgt ook voor hinder. Bij een poging om te lopen of te staan knikt de knie vaak weg. Dat wegknikken bij belasting wordt ook het 'giving-way-fenomeen' genoemd. Doorgaans doet zich een bloeduitstorting voor. Die kan echter ook pas enkele dagen na het ongeval ontstaan.

Als eerste maatregel bij een unhappy triad moet de knie omhoog gelegd en gekoeld worden. Het gewricht moet voorlopig gestrekt gespalkt en vooral niet meer belast worden.

Diagnose van de unhappy triad

Voor een diagnose vraagt de orthopedist eerst naar de precieze omstandigheden van de blessure. De beschrijving van het ongeval kan al genoeg zijn voor de arts om een unhappy triad te herkennen. Er volgt dan een lichamelijk onderzoek om de structuren van het kniegewricht te beoordelen. Een magnetische resonantie imaging (MRI) maakt het mogelijk om de banden, menisci en het kraakbeen de onderzoeken.

Behandeling van de unhappy triad

Das Bild zeigt zwei Frauen im Gespräch bei einer Parkbank. Beide tragen Knieorthesen von Bauerfeind zur Stabilisierung ihres verletzten Knies.

De behandeling van de unhappy triad is moeilijk, omdat het niet gaat om de blessure van een enkele structuur, maar om een meervoudige blessure waarbij meerdere structuren van het kniegewricht getroffen zijn.

Bij veel blessures aan de binnenste band volstaat voor de genezing een conservatieve (niet-operatieve) behandeling met medicatie, fysiotherapie, ondersteunende bandages of kniespalken (orthesen) en gerichte spieropbouw in combinatie met bandages en orthesen. Scheuren van de kruisband en de meniscus genezen doorgaans echter niet vanzelf. Een operatie gevolgd door revalidatiemaatregelen is hierbij in sommige gevallen een noodzaak.

Bij schade aan de meniscus hangt de behandeling af van hoe ernstig de blessure is. Afhankelijk van hoe ver de meniscus gescheurd is, worden conservatieve of operatieve maatregelen overwogen voor de behandeling. Bij de operatie van de unhappy triad wordt de gescheurde kruisband gehecht of vervangen. Afgescheurde delen van de meniscus worden verwijderd. De achterste kruisband geneest meestal zonder een chirurgische ingreep.
De operatie van een unhappy triad wordt meestal uitgevoerd met een kijkoperatie (artroscopisch). Voor de operatie moeten slechts kleine sneetjes in de huid worden gemaakt. Dat verkleint het risico op infectie en verkort het genezingsproces van de operatiewonden. Na een operatie is een lange regeneratieve fase nodig met fysiotherapie en het dragen van orthesen ter stabilisatie en ontlasting van het kniegewricht. De orthese beschermt, ontlast en maakt het bovendien mogelijk om de belasting van het kniegewricht langzaam te vergroten.

Complicaties na een unhappy triad

Indien er naast de structurele instabiliteit ook sprake is van een functionele instabiliteit die niet door spiertraining kan worden gecompenseerd, dan is een operatie raadzaam. Op lange termijn bestaat er voor dat lichaamsdeel anders een risico op artrose. Zonder operatie zou het kraakbeen overmatig worden belast en afslijten. Wanneer het daardoor niet meer als beschermlaag aanwezig is, wrijven de botten in kwestie tegen elkaar, wat wederom voor veel pijn en slijtage zorgt. Als de aparte blessures van een unhappy triad niet zo ernstig zijn, wordt een instabiliteit van het kniegewricht vaak pas laat ontdekt. Als de orthopedist kiest voor een conservatieve behandeling, dan is het raadzaam om de instabiliteit van het kniegewricht na enkele weken opnieuw te laten onderzoeken.

Das Bild zeigt einen Ausschnitt, auf dem ein Mann seine SecuTec Genu Knieorthese von Bauerfeind anlegt. Diese Orthese bietet Stabilisierung und Entlastung bei einer Unhappy Triad.

Orthesen ter ondersteuning van het kniegewricht

Orthesen vormen een belangrijke component binnen de behandeling van de unhappy triad. SecuTec Genu en SofTec Genu orthesen stabiliseren het kniegewricht in de genezingsfase bij een conservatieve behandeling of na een operatie. De SecuTec Genu is gemaakt van licht aluminium met huidvriendelijke, ademende en comfortabele kussentjes, ze verschuift niet en zit comfortabel. Indien er na de operatie nog zwellingen blijven ter hoogte van het kniegewricht, dan kunnen die door de geïntegreerde drukkussentjes worden gecompenseerd. De SoftTec Genu is voorzien van 'intelligente' zijdelingse scharnieren die zich automatisch aanpassen aan de individuele draaias van de knie. Beide orthesen stabiliseren het kniegewricht van buitenaf en ontlasten het. Bovendien kunnen de scharnieren met kleine stappen worden versteld, zodat de belasting van het kniegewricht in de loop van het genezingsproces geleidelijk kan worden vergroot. Zo zijn de SecuTec Genu en SofTec Genu orthesen een welkome ondersteuning tijdens de genezing.

ZOEK VERKOOPPUNT

Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.