Ein junger Mann in Arbeitskleidung schiebt einen Lastenwagen vor sich her. Er achtet auf seine Haltung und trägt Arbeitsschuhe. Fehlhaltungen und Überlastungen durch schwere körperliche Tätigkeit können unter anderem chronische Schmerzen in der Lendenwirbelsäulenregion hervorrufen.

Chronische pijn in de onderrug, ook wel lumbago genoemd, is een van de meest voorkomende aandoeningen in Duitsland. Naar schatting lijdt meer dan de helft van de Duitsers minstens een keer per jaar aan rugpijn. Het gaat daarbij om mensen van alle leeftijden.

De oorzaken voor chronische pijn in de onderrug zijn talrijk. Vaak begint de rugpijn met een acuut voorval, zoals een overbelasting, een verkeerde beweging of een acute lumbago, d.w.z. acute lage rugpijn. Als acute pijn ter hoogte van de lendenwervelkolom gericht wordt behandeld, zijn de personen in kwestie doorgaans snel weer pijnvrij.

Oorzaken van chronische rugpijn

Ein Arzt führt mit einer Patientin ein Beratungsgespräch in seinem Behandlungszimmer.

Stress, te weinig beweging, verkeerde houdingen, overbelasting door zware fysieke arbeid, niet volledig genezen spierblessures of een rughernia kunnen onder andere chronische pijn ter hoogte van de lendenwervelkolom veroorzaken. Vaak ontstaat chronische rugpijn na acute lage rugpijn. Bij acute lage rugpijn schiet plots een heftige en stekende pijn in de lendenwervelkolom die tot in de benen kan uitstralen. Daarbij kunnen verlammingen en tintelingen in de benen, maar ook immobiliteit kunnen optreden. De personen in kwestie zijn niet in staat om de positie waarin ze zich bevinden te veranderen. Alle spieren van de lendenwervelkolom zijn krampachtig gespannen. De pijn maakt de spanning nog erger en er ontstaat een chronische pijn in de rug.

Chronische pijn ter hoogte van de lendenwervelkolom

De arts heeft het over chronische pijn als de pijn meer dan 12 weken aanhoudt of als ze zich op meer dan de helft van de dagen in een jaar voordoet.

Chronische pijn kan zich verder ontwikkelen tot een apart ziektebeeld. In dat verband wordt vaak de term 'pijngeheugen' gebruikt. De pijn wordt autonoom en houdt onafhankelijk van de oorzaken aan. Zo gaat de rugpijn een deel uitmaken van elke dag, wat de geestelijke toestand van de patiënt fel kan belasten en zijn levenskwaliteit aanzienlijk kan doen dalen. Des te belangrijker is het om al bij acute of eenmalige rugpijn uw arts te consulteren en een behandeling aan te vatten.

Indien de rugpijn vaker de kop opsteekt of fel is, dan is het belangrijk dat een arts u onderzoekt om de oorzaken aan het licht te brengen en zo de pijn gepast te kunnen verzachten. Bij nevenverschijnselen als tintelingen of verlamming in de benen, maar ook blaas- en darmledigingstoornissen is het noodzakelijk dat u snel een arts consulteert.

Diagnose van chronische rugpijn

Om de oorzaken van chronische pijn in de lendenwervelkolom (lumbago) te ontdekken, kunnen verschillende diagnosemethodes worden ingezet. Om de diagnose te stellen voert de arts eerst altijd een uitgebreid gesprek met de patiënt waarin de klachten worden besproken. Dat wordt aangevuld met een lichamelijk onderzoek. Afhankelijk van de aard en de duur van de rugpijn volgen dan onder andere beeldvormende onderzoeken zoals een echografie, röntgenonderzoek, CT, MRI of een laboratoriumonderzoek.

Behandeling van de lumbago

Eine Frau kniet auf dem Boden und trägt eine LordoLoc Rückenorthese von Bauerfeind. Die Stabilorthese stabilisiert die Lendenwirbelsäule über eine besonders dünne und angenehm zu tragende Konstruktion.

Om de pijn snel en doeltreffend te verzachten, worden pijnstillers gebruikt. Daarnaast doen beweging, warmte- en fysiotherapie de klachten afnemen.

Bedrust wordt vandaag de dag bij pijn in de lendenwervelkolom in het algemeen niet meer aanbevolen. Enkel bij hevige pijn die gepaard gaat met beweging wordt maximaal vier dagen bedrust voorgeschreven.

Doorgaans moet lichaamsbeweging zo snel mogelijk weer worden hervat om de spierspanningen te verhelpen. Fysiotherapeuten beginnen de behandeling met gerichte oefeningen en massages en zetten de patiënten aan tot beweging. De juiste pijnbehandeling zorgt er vaak voor dat de patiënt weer kan bewegen en draagt zo aanzienlijk bij tot een positief verloop van de behandeling.

Zo kan u rugpijn voorkomen

Tot de belangrijkste maatregelen bij chronische rugpijn behoren pijnstillers, beweging en fysiotherapie. De personen in kwestie kunnen echter ook veel zelf doen om langdurig pijnvrij te blijven.

Door de dag heen moeten ze vaak aan lichaamsbeweging doen om de spieren op te bouwen en te verstevigen. Dat is uitermate belangrijk, omdat zittende beroepen, zware fysieke arbeid en monotone bewegingen aanzienlijk bijdragen tot het ontstaan van chronische rugpijn ter hoogte van de lendenwervelkolom.

Naast regelmatig sporten is het ook aan te raden om kleine bewegingseenheden in uw dagelijkse routine in te plannen, bijvoorbeeld door met de fiets naar het werk te gaan of de trap te nemen in plaats van de lift.

Bij langdurig overgewicht is het soms zinvol om andere voedingsgewoontes eigen te maken en zo nog een risicofactor voor rugpijn uit te sluiten.

Minder stress, een correcte zithouding op het werk en weten hoe u dingen moet optillen en dragen zonder uw rug te belasten zijn bijkomende factoren waarmee u rugpijn doeltreffend kan voorkomen.

Pijnvermindering en preventie met rugorthesen

Medische rugorthesen kunnen de behandeling van chronische rugpijn in de lendenwervelkolom zinvol ondersteunen en terugkerende pijn voorkomen.

Rugorthesen zoals de Bauerfeind LordoLoc en de LumboLoc ontlasten en stabiliseren de lendenwervelkolom.

De stabiliserende orthese LordoLoc stabiliseert de lendenwervelkolom door middel van een uitzonderlijk dunne en comfortabele constructie. De orthese bestaat uit twee banden en sluit nauw op uw onderrug aan. Ter hoogte van de lendenwervelkolom zijn korsetbaleinen geïntegreerd. De lichte baleinen van roestvrij staal ondersteunen de rugspieren, wanneer die niet voldoende kunnen worden geactiveerd. De rugorthese biedt een hoog draagcomfort en is eenvoudig aan te leggen.

De stabiliserende orthese LumboLoc richt de lendenwervelkolom op en ontlast de tussenwervelschijven. Daarvoor zijn aan de rugzijde van de orthese aluminium baleinen geïntegreerd die individueel kunnen worden aangepast. Aan de voorzijde van de orthese zit een klittenbandsluiting waarmee u de druk op de lendenwervelkolom individueel kan instellen. LumboLoc is eenvoudig aan te leggen, aangenaam om te dragen en zit door de individuele aanpassingsmogelijkheden altijd als gegoten.

ZOEK VERKOOPPUNT

Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.