Of u nu volleyballet, basketbalt of voetbalt: snel vertrekken en stoppen, plots van richting veranderen en sprongen zijn erg belastend voor uw kniegewrichten. Als u pijn voelt in dit gebied, kan dat wijzen op een irritatie van de patellapees. Een ontsteking van de kniepees doet pijn aan de knieschijf en eronder. Overbelasting kan leiden tot minuscule blessures en uitrafelingen aan de basis van de patellapees en de onderste rand van de knieschijf. Ook beroepen waarbij lang met gebogen knieën wordt gewerkt, zijn typische oorzaken van de irritaties. Er bestaan verschillende behandelingsmethodes. Zo kunnen medicatie en medische bandages de pijn verzachten en het genezingsproces bespoedigen. Bij een chronische irritatie van de patellapees wordt overigens de term 'springersknie' of 'jumpers knee' gebruikt. Belasting kan dan pijn veroorzaken vooraan in de knie. Indien de belasting aanhoudt, kan de pees (deels) scheuren.

Oorzaken van een geïrriteerde patellapees

Darstellung der Anatomie des Knies bei einer Patellasehnenreizung.

De patellapees verbindt de dijbeenspier via de knieschijf met het scheenbeen. Ze wordt bij elke beweging van het kniegewricht belast. Een langdurige overbelasting van de gewrichten leidt vaak tot een irritatie van de patellapees, bijvoorbeeld door verkeerde belasting tijdens het sporten, indien de belasting meermaals groter is dan de belastbaarheid van de pezen of door fysieke arbeid. Meestal wordt slechts één zijde getroffen. Slechts in 20 tot 30 procent van de gevallen zijn de patellapezen aan beide kanten ontstoken.

Na verloop van tijd kan slijtage bepaalde zogenaamde 'degeneratieve' veranderingen veroorzaken. Deze slijtage (chondropathie patellae) doet pijn aan de achterkant van de knieschijf en komt voornamelijk voor bij meisjes en jonge vrouwen. Hierbij blijft het retropatellaire kraakbeen doorgaans onaangetast. Om die reden zijn de oorzaken van de aandoening meestal onduidelijk. Men vermoedt echter dat de lateralisatie van de patella zou kunnen bijdragen aan haar ontstaan. Daarbij glijdt de knieschijf als het ware uit de goot tussen de botuiteindes. Die slijtage kan evengoed optreden bij sporters als mensen die een beroep hebben waarbij ze vaak moeten werken met gebogen knieën. Mensen met een minder rekbare patellapees, een hoogstand van de knieschijven (patella alta) of een aangeboren bandzwakte, zijn eveneens gevoelig voor een jumpers knee.

Symtomen van een patellapeesirritatie

Pijn aan de knieschijf of direct eronder wijst op irritaties van de patellapees. Ze is daarbij in het begin vaak te voelen bij het buigen van de knieën, bijvoorbeeld bij het traplopen of bergaflopen. In verdere stadia kan de pijn ook op rustmomenten optreden en weken of maanden aanhouden. In uitzonderlijke gevallen kan een chronische patellapeesontsteking ook leiden tot een scheur van de patellapees.

Jumpers knee: Gaat het om acute kniepijn of toch om een jumpers knee? Een gesprek met uw arts kan snel duidelijkheid scheppen, aangezien vele gewoontes op uw werk of in uw vrije tijd typische oorzaken zijn voor een jumpers knee.

Diagnose van een jumpers knee

Eerste aanwijzingen voor een acute jumpers knee krijgt de arts tijdens het gesprek, wanneer hij vraagt naar het beroep en sportactiviteiten. Zoals reeds vermeld zijn bepaalde houdingen op het werk en verschillende sporttakken voorbestemd voor zulke knieproblemen. Bij het lichamelijke onderzoek wordt vervolgens pijn opgewekt door druk uit te oefenen op de punt van de knieschijf aan het onderste uiteinde van de knieschijf. Die pijn wijst op een irritatie van de patellapees. Normaal ontstaat bij een jumpers knee pijn wanneer het scheenbeen tegen weerstand in wordt gestrekt.

Zelden zijn uiterlijke symptomen zoals een zwelling of rode huid ter hoogte van het kniegewricht zichtbaar. Met behulp van een echoscopie (sonografie) kan een jumpers knee met zekerheid worden vastgesteld. De specialist onderzoekt daarbij meestal beide kniegewrichten om veranderingen in de aangetaste knie goed te kunnen inschatten. Een magnetische resonantie imaging (MRI) is enkel zinvol als er een operatie gepland is. Zo kan de ernst van de slijtage in de pees en het omliggende weefsel beoordeeld worden. Een MRI of een röntgenonderzoek kan voorgeschreven worden om andere aandoeningen uit te sluiten en de geschikte behandeling te selecteren.

Behandeling bij een geïrriteerde patellapees

De belangrijkste therapeutische maatregelen bij een acute jumpers knee zijn steeds dezelfde: rust en ontlasting. Afhankelijk van de ernst van de klachten mag de patiënt gedurende zes weken tot wel drie maanden geen enkele sportieve activiteit doen en moet het kniegewricht zoveel mogelijk ontzien worden. Na die periode kan de belasting langzaam weer worden opgebouwd.

Medicatie die de arts voorschrijft verzacht doorgaans de pijn en bestrijdt de ontsteking. Deze geneesmiddelen mogen echter slechts gedurende een korte periode worden ingenomen, want bij langdurig gebruik kunnen ze neveneffecten veroorzaken in maag en darmen. Nog een belangrijke bouwsteen van de behandeling is fysiotherapie met stretchoefeningen en massages. Ook bandages en orthesen kunnen worden ingezet in de conservatieve behandeling. Ze ondersteunen en ontlasten gericht de patellapees en helpen de pijn te verlichten. Doorgaans zijn deze maatregelen voldoende om een jumpers knee te behandelen. Pas als de klachten ondanks rust, fysiotherapie, massages en bandages aanhouden, worden chirurgische behandelingen overwogen. In het kader van een artroscopie worden bijvoorbeeld ontstoken delen van de patellapees en het omliggende weefsel verwijderd.

Bandages ter ontlasting van de patellapees

Darstellung der GenuPoint, eine entlastende Bandage für die Patellasehne von Bauerfeind. Die GenuPoint unterstützt das Knie bei Beschwerden der Patellasehne und kann Schmerzen lindern.

Medische bandages vormen een belangrijke component binnen de behandeling van irritaties van de patellapees. De GenuPoint is een uitzonderlijk dunne bandage die bij beweging en fysieke inspanning de patellapees gericht ontlast. Ze is anatomisch gevormd en sluit perfect aan rond de knie. Ze verschuift niet, is eenvoudig aan te leggen en zit comfortabel. Die eigenschappen zijn te danken aan het zachte breiwerk en het geïntegreerde drukkussentje, waarvan de druk op de pees comfortabel kan worden aangepast aan de individuele lichaamsbouw en de eigen behoeften. De GenuTrain P3 is een actieve bandage die de knieschijf veilig bij elke beweging leidt en zo het genezingsproces bespoedigt. De knie wordt door beide orthopedische hulpmiddelen gestabiliseerd en patiënten genieten van meer bewegingsvrijheid. Zo helpen de bandages om acute pijn te verzachten en actief te blijven.

ZOEK VERKOOPPUNT

Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.