Eine Frau macht einen seitlichen Plank auf einer Wiese. Sie trägt die LordoLoc Rückenorthese von Bauerfeind. Diese dient zur Stabilisierung der Lendenwirbel.

Onze rug draagt ons bovenlichaam en hoofd, maar vaak ook lasten als inkopen of de kast tijdens een verhuizing. Hij biedt stabiliteit en maakt ons sterk. Wat voor enorme prestaties we als vanzelfsprekend van onze rug verlangen, valt echter meestal pas op als deze blokkeert en weigert zijn taken uit te voeren. Of het nu gaat om acute lage rugpijn, ernstige stijfheid of een aandoening aan het sacro-iliacale gewricht, een overbelasting of een permanent verkeerde houding resulteert in verschillende ziektebeelden in onze rug. Maar hoe ontstaat zo'n typische rugaandoening precies en wat kan je doen ter preventie? Hoe versterken we onze rug, zodat die ons sterk maakt? In ons nieuwe rugdossier krijgt u antwoorden op vele vragen, maar ook talrijke tips en tricks over de rug. Veel plezier en blijf in beweging!

Uw expertteam van Bauerfeind

De meest voorkomende rugblessures- en aandoeningen

Infografik bezüglich Krankmeldungen bei Rückenproblemen. Rückenschmerzen sind die häufigste Ursache für Fehltage und Krankmeldungen.

Rugpijn is de meest voorkomende oorzaak van verzuim en ziekteverzuim


Aufnahme von Dirk Nowitzki, welcher mit einem Tank Top in einer Sporthalle sitzt. Er presst beide Handflächen vor sich aneinander.

Zeker voor wie groot is, is de rug een belangrijke stabilisator.


Dirk Nowitzki
Basketballstar und weltweiter Botschafter der Marke Bauerfeind

Veelgestelde vragen / FAQ's

Voor een optimale werking van de rugbandage en de best mogelijke ondersteuning in uw dagelijkse routine of tijdens het sporten, moet de bandage perfect zitten en de pijnlijke zones afhankelijk van het ziektebeeld gericht stabiliseren, masseren of ontlasten. Binnen het immense aanbod aan de meest uiteenlopende soorten en maten bandages is niet elk exemplaar geschikt voor uw klachten of uw individuele behoeften.

Om maximaal comfort en de beste resultaten te bereiken, is het aan te raden om u voor de aankoop van een rugbandage steeds te laten adviseren door de expert van de medische speciaalzaak in uw buurt. Uw lokale aanspreekpartner kan rekening houden met uw individuele behoeften bij het selecteren van de rugbandage, zodat u zeker bent van een maximaal draagcomfort en een succesvolle behandeling. Bandages kunnen vandaag de dag natuurlijk ook online besteld worden. Denk er echter aan dat het gaat om een medisch hulpmiddel dat uw gezondheidstoestand aanzienlijk zou moeten verbeteren. Een rugbandage die perfect op u is aangepast, voldoet nu eenmaal het beste aan die eis.

Rugbandages zijnniet enkel op voorschrift verkrijgbaar. U kan ze ook zonder voorschrift in uw lokale medische speciaalzaak kopen. Zonder doktersvoorschrift moet u wel de volledige prijs van de nieuwe bandage uit eigen zak betalen. Wanneer u van plan bent een rugbandage te kopen, loont het dus de moeite om eerst naar de dokter te gaan. Indien die vindt dat u een rugbandage nodig heeft, krijgt u een voorschrift voor het medische hulpmiddel en moet u enkel nog een eigen bijdrage leveren in functie van het product en het voorschrift. 

De kosten van een rugbandage die is voorgeschreven door de arts worden door de ziektekostenverzekering gedragen. U moet enkel een kleine bijdrage leveren. Hoe groot het bedrag van die bijdrage precies is, hangt af van het product en het soort voorschrift. U kan rugbandages ook in vrije verkoop en zonder voorschrift verkrijgen in uw lokale medische speciaalzaak. In dat geval moet u wel zelf voor de kosten opdraaien.

Er zijn redenen waarom bij de ene klacht een rugorthese en bij de andere een rugbandage wordt aangeraden. Wat precies het verschil is tussen een bandage en een orthese, leest u hier. 

U kan rugbandages op 30 °C wassen in de wasmachine en het valt ook aan te raden om dat regelmatig te doen, zodat de compressie van het breiwerk intact blijft. Verwijder vóór het wassen de rugpelotte. Was de rugpelotte met de hand. Sluit de klittenbandsluitingen. Let erop dat het toerental maximaal 500 per minuut is en gebruik het best een vloeibaar wasmiddel en een wasnetje. Zo blijft de structuur en de vorm behouden.

U kan beter geen droger gebruiken. Laat de rugbandage liever aan de lucht drogen (vermijd echter directe warmte, bv. verwarming, zonlicht, in de auto leggen). Let op de richtlijnen voor verzorging op het ingenaaide etiket van de bandage. Dat bevindt zich aan de binnenzijde van de bandage.

Wat velen niet weten: Een rugbandage heeft niet alleen een ondersteunende functie. Haar doel is veeleer om het lichaam weer zonder pijn te doen bewegen. Daarom zijn bandages stabiliserend en toch flexibel: ze masseren, ontlasten en verzachten de pijn. Ze stimuleren ook de proprioceptie en sensomotoriek.

Die functies kunnen echter alleen goed verlopen als de rugbandage rechtstreeks in contact komt met uw lichaam. U kan de rugbandage over een T-shirt of onderhemd dragen, maar niet over uw dikkere kleding (broek, pullover). Dat beïnvloedt de doeltreffendheid van de bandage en verhindert dat deze ten volle funktioneert. Daarom wordt het absoluut afgeraden om ze over kleding te dragen.

Rugbandages van Bauerfeind zijn uitsluitend functioneel bij beweging en kunnen hun functie (bv. de gerichte massage) enkel vervullen als u zelf actief bent. Daarom worden de bandages van Bauerfeind vaak ook 'actieve bandages' genoemd. Ze ondersteunen u namelijk bij het bewegen.

Omdat u dat 's nachts bijna niet doet, is het nutteloos om dan een bandage te dragen. Dat geldt evenzeer voor lange rustmomenten overdag. Gun uw spieren en huid 's nachts dus liever een beetje vrijheid.