Ein Arzt führt mit einer Patientin ein Beratungsgespräch in seinem Behandlungszimmer.

Bijna elke volwassene en zelfs vele kinderen in Duitsland zijn bekend met rugpijn. Elke dag zorgen artsen in praktijken en ziekenhuizen voor patiënten met rugpijn. Ze krijgen dagelijks te maken met elk stadia, van een stijve rug tot een rughernia met operatieve behandeling. Rugpijn is niet altijd te herleiden tot problemen met de structuren van de botten en tussenwervelschijven. Integendeel: talrijke patiënten met rugpijn lijden aan spierzwakte. Ze zitten vaak in een vicieuze cirkel van te weinig beweging, rugpijn en stijfheid. De behandeling en preventie van rugpijn die wordt veroorzaakt door insufficiëntie van de spieren zien er heel anders uit dan bij een hernia en dergelijke.

Rugpijn als volksziekte

Bij de 'volksziektes', de meest voorkomende aandoeningen dus, staat rugpijn ergens bovenaan het lijstje. Meer dan 80 procent van de volwassen klaagt gemiddeld gezien over rugpijn. Een derde daarvan heeft er regelmatig last van. Geen wonder dat een vierde van al het ziekteverlof toegeschreven wordt aan de diagnosecategorie 'aandoeningen van de wervelkolom en de rug'. Gemiddeld blijven de personen in kwestie daarbij meer dan 13 dagen thuis. Dat is gebleken uit verschillende onderzoeken. Opvallend is bovendien dat het percentage de laatste decennia gestaag toeneemt. Interessant is een van de oorzaken: steeds meer patiënten lijden aan regelmatige en hardnekkige stijfheid en hebben tegelijkertijd vrij zwakke rugspieren. Deskundigen hebben het over een toename van de 'rugpijn veroorzaakt door spierzwakte'.

Stress als boosdoener: geestelijk en lichamelijk belastend

Eine junge Frau ist in einer Turnhalle und dehnt ihre Hals- und Rückenmuskulatur.

Gesprekken met rugpijnexperts maken duidelijk dat bij rugpijn steeds de volledige mens het vertrekpunt moet vormen voor de diagnose en de behandeling. Bij veel patiënten zijn er namelijk niet alleen lichamelijke, maar ook psychische oorzaken te vinden: Wie regelmatig stress heeft, altijd bereikbaar moet zijn en zich geestelijk hard moet inspannen, lijdt bijzonder vaak onder rugpijn. De rug wordt niet zonder reden de spiegel van de ziel genoemd. Daarbij komt de moderne werksituatie met lang zitten in meetings, op de bureaustoel of in de auto. Tussen werk, familie en andere verplichtingen blijft nauwelijks tijd over voor sport en ontspanning. De effecten worden helemaal duidelijk wanneer er nog bijzondere belastingen of aandoeningen bijkomen.

Een vicieuze cirkel: weinig beweging, spierzwakte, rugpijn

Hoe langer de disproportionele verhouding tussen beweging en ontspanning enerzijds en belasting en spanning anderzijds blijft duren, des te meer raakt de persoon in kwestie verstrengeld in een vicieuze cirkel. Een gebrek aan beweging en aanhoudende stress veroorzaken een gespannen houding. Die leidt tot rugpijn. Als er al iets aan gedaan wordt, zijn het alleen de symptomen en niet de oorzaken die bestreden worden: vaak komen er pijnstillers aan te pas om snel weer 'fit' te zijn. Van beweging en dus versoepeling is geen sprake. De spanning wordt erger en zo ook de pijn. Beweging wordt vermeden, ze doet immers pijn. Beetje bij beetje ontwikkelt zich een spierzwakte en de rugpijn wordt chronisch.

Insufficiëntie van de spieren als oorzaak voor rugpijn vaak door eigen toedoen

Eine junge Frau sitzt auf einer Gymnastikmatte und macht Yoga. Sie trägt eine LumboTrain Rückenbandage von Bauerfeind. Rückenbandagen wie die Bauerfeind LumboTrain stabilisieren, aktivieren und entlasten die Lendenwirbelsäule.

Het ronddraaien in een vicieuze cirkel maakt duidelijk: chronische rugpijn kan door eigen toedoen worden veroorzaakt. Wie zijn belangrijke rugspieren niet traint moet er rekening mee houden dat ze niet krachtig genoeg zijn om het stelsel van botten en tussenwervelschijven optimaal te ondersteunen. Wat aanvankelijk rugpijn door spierzwakte is, kan zich verder ontwikkelen naar ernstigere schade en klachten.

Een insufficiëntie van de spieren kan echter ook andere, medische oorzaken hebben. Een lange aandoening met weinig beweging, foute posities van het lichaam of andere redenen zoals psychische aandoeningen kunnen een spierzwakte van de rug veroorzaken.

Wat te doen bij rugpijn door spierzwakte?

Centraal in de behandeling van een spierinsufficiëntie van de rug staan de activering en de gerichte opbouw van de verzwakte spieren. Het is daarbij belangrijk om de aanwezige spanningen te verminderen, want enkel dan kunnen de patiënten hun spieren actief trainen en opbouwen om zo weer stabiliteit in de wervelkolom en daarmee ook een verzachting van de rugpijn te bereiken. Bij die training tegen de spierzwakte en voor de spieropbouw kunnen bandages ter ondersteuning worden ingezet om bewegingen te leiden en de spieractiviteit gericht te stimuleren.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling bestaat bovendien uit het zoeken naar de oorzaken. Daarbij worden ook de leefomstandigheden en gewoontes onderzocht. Op lange termijn helpt enkel de gerichte revalidatie na een veroorzakende aandoening om de insufficiëntie van de spieren permanent de baas te worden.

Trainen en stabiliseren: spieropbouw tegen rugzwakte

Afhankelijk van de aard en de plaats van de stijfheid, rugpijn en spierzwakte biedt Bauerfeind verschillende rugbandages om de stabiliserende functie van de spieren te optimaliseren. Om dat te bereiken verbetert de stimulerende werking van het bandagebreiwerk de aansturing van de spieren en stimuleert deze gelijktijdig de doorbloeding zonder de bewegingsvrijheid die patiënten met rugpijn nodig hebben te beperken.

Eine Frau mach Gymnastikübungen. Sie trägt eine LordoLoc Rückenorthese von Bauerfeind. Diese dient zur Stabilisierung der Lendenwirbel.

Rugpijn is een alarmsignaal en maar al te vaak een belangrijke aanwijzing voor te veel stress en te weinig beweging. Gerichte kracht- en opbouwtraining en regelmatige, rustige uithoudingssport zijn niet alleen voor het lichaam een weldaad, maar ook voor hart- en vaatstelsel, de rest van het lichaam en de geest.

ZOEK VERKOOPPUNT

Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.