Doet uw knie onder andere bij het traplopen of bij intensieve sportactiviteiten vooral pijn achter de knieschijf? Dan kan een verandering in het kraakbeen, een onbalans binnen de spieren of een foute positie van de knieschijf daarvoor verantwoordelijk zijn. Die oorzaken kunnen 'anterieure kniepijn' teweegbrengen, hoewel het voelt alsof het achter uw knieschijf pijn doet. Meestal zijn puberende meisjes en jongens of jonge vrouwen hiervan het slachtoffer. Soms treedt de pijn na maanden of jaren weer op en in sommige gevallen gaat ze niet weg. Een operatie is echter zelden nodig. In plaats daarvan wordt de kniepijn doorgaans behandeld met fysiotherapie en pijnstillers. Het dragen van orthopedische bandages of orthesen kan al genoeg zijn om de pijn te verzachten en de knie naar behoren te doen functioneren.
Oorzaken van pijn aan de knieschijf
Pijn aan de knieschijf kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Er kan bovendien niet altijd een eenduidige oorzaak worden aangeduid: de knieschijf (patella) kan vervormd zijn of misschien lichtjes naar boven, onderen of opzij verschoven zijn. In dat geval raken de fysiologische bewegingen verstoord.
Een andere oorzaak voor pijn aan de knieschijf is slijtage, artrose dus. Die kan ervoor zorgen dat de knieschijf (patella) naar boven verschuift. De medische term voor die foute positie luidt 'hoogstand van de patella' (patella alta). Dit uit zich vooral door pijn aan de knieschijf, frequente verschuivingen van de knieschijf of intra-articulaire vochtophopingen in de knie.
Bovendien kunnen veranderingen aan de achterzijde van de knieschijf en onbalans van de spieren door foute training of ongeschikte sportschoenen pijnlijke gevolgen voor de knieschijf hebben. Ongevallen of blessures zijn andere mogelijke oorzaken. Vaak is een overbelasting door een sportactiviteit de schuldige. Daarbij is de belasting groter dan wat de getroffen structuren aankunnen. Vermoeiende fysieke arbeid, overgewicht, aandoeningen als reuma of jicht zijn ook typische boosdoeners.
Pijn rond de knieschijf
De pijn aan de knieschijf kan onder andere optreden bij mensen die aan sprongsporten of atletiek doen. Ook jonge vrouwen en meisjes of jongens met puberale groeispurten worden vaak getroffen. De klachten doen zich voornamelijk voor bij het traplopen (zeker het naar beneden gaan wordt een kwelling voor de patiënt) of wanneer de knie te lang gebogen is. Zo kan te veel zitten, hurken of slapen met gebogen knieën heel pijnlijk zijn.
Diagnose van anterieure kniepijn
Wat deze pijn in de knie precies veroorzaakt, zoekt de specialist uit aan de hand van de beschreven klachten en een lichamelijk onderzoek. Daarbij bekijkt de orthopedist niet alleen de knieschijf en het kniegewricht, maar ook alle spieren, pezen en banden die met het kniegewricht verbonden zijn. Verder controleert hij de wervelkolom, de positie van de benen, de vorm van de voeten en ook de voetholte. Bovendien kunnen beeldvormende onderzoeken uitsluitsel geven over de diagnose: de vorm en positie van de knieschijf kunnen met behulp van een röntgenfoto van de knie worden geanalyseerd. Veranderingen aan het kraakbeen zijn te zien op een magnetische resonantie imaging (MRI). Door de pijn nauwkeurig te lokaliseren, d.w.z. door een diagnose, kan de specialist de passende behandelingsmaatregelen treffen.
Behandeling van pijn aan de knieschijf
Aan het begin van de behandeling is het belangrijk om het kniegewricht te ontzien. Het innemen van pijnstillende medicatie mag slechts een tijdelijke maatregel zijn. Gerichte spiertraining waarbij de verkorte spieren gerekt worden en verzwakte spieren weer opgebouwd, is zinvol. Op lange termijn kan de knie worden ondersteund door fysiotherapie en met medische bandages of orthesen. In de meeste gevallen doen deze methodes van de zogenaamde conservatie behandeling de klachten verdwijnen.
Als de pijn aan de knieschijf echter aanhoudt ondanks deze maatregelen en als ze de levenskwaliteit aanzienlijk doet dalen, dan kan een operatie worden overwogen. Om vervolgens het slagen van een chirurgische ingreep langdurig te ondersteunen, kunnen orthopedische hulpmiddelen en fysiotherapie in principe helpen.
Pijn rond de knieschijf voorkomen
Wie veel aan sport doet en actief is, kan het risico op knieproblemen zo klein mogelijk houden. In het algemeen is het belangrijk om de knie niet overmatig te belasten. Al bij de eerste tekenen van een overbelasting (bv. lichte pijn) moet u uw knie laten rusten. Een stabilisatie door medische hulpmiddelen kan al in het beginstadium een verslechtering van de toestand helpen te voorkomen.
Bij aanhoudende kniepijn moeten sporten waarbij de knie te veel belast wordt of het risico bestaat om op de knie te vallen (bv. volleybal of handbal) indien mogelijk worden vermeden. Is stoppen geen optie? Dan is het nodig om de knie in ieder geval door het dragen van een bandage te ondersteunen en bij specifieke schokbelasting, zoals bij volleybal, te beschermen. Voldoende rustpauzes tussen elke trainingssessie en afwisseling in uw trainingen met bijvoorbeeld zwemmen of fietsen kunnen eveneens een overbelasting tegengaan en zo pijn aan de knieschijf voorkomen.
Stabilisatie van het kniegewricht met orthopedische hulpmiddelen
Bij aanhoudende pijn aan het kniegewricht of na een knieoperatie kunnen medische bandages het gewricht stabiliseren en zo het genezingsproces bespoedigen. De GenuTrain P3 is een actieve bandage die pijnverlichtend werkt bij een foute positie van de knieschijf, anterieure kniepijn of bij klachten door een jumpers knee. Ze kan individueel worden aangepast en is gemaakt van licht en stabiel materiaal. Dankzij de geïntegreerde aantrekhulp vergt het aan- en uittrekken geen enkele moeite. De ademende massagekussentjes, die goed op hun plaats blijven zitten, ondersteunen het been optimaal en ontlasten de knieschijf.
ZOEK VERKOOPPUNT
Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.