Bij bijna tien procent van alle zwangere vrouwen ontstaan klachten aan de symfyse. Die uiten zich meestal voor het eerst halverwege de zwangerschap door lichte pijn aan het schaambeen. Soms is een grote stap of een heel actieve dag met verhoogde belasting door het lopen genoeg om de pijn aan de symfyse uit te lokken. Niet alleen zwangere vrouwen worden getroffen, ook tijdens het sporten kan een verslapping van de symfyse ontstaan. Als de klachten niet snel weer vanzelf wegtrekken, is het aan te raden dat de persoon in kwestie een arts consulteert. Om de pijn te bestrijden en de bekkengordel en de SI-gewrichten te ontlasten, bestaan er verschillende behandelingen.
De symfyse - plaats en functie
Het bekken speelt een centrale rol voor de rechte manier van lopen en de ondersteuning en positionering van de inwendige organen bij de mens. De gordelvormig gepositioneerde botten van het bekken en de bekkenbodemspieren vervullen daarbij een dragende functie. De bekkengordel heeft drie gewrichtsverbindingen:
- Twee echte, heel strakke gewrichten bevinden zich aan de rugzijde links en rechts van de wervelkolom tussen het heiligbeen en de darmbenen. Ze worden heiligbeen-darmbeengewrichten of SI-gewrichten genoemd.
- Het derde, oneigenlijke gewricht, de symfyse, verbindt het linker en rechter schaambeen niet rechtstreeks, maar via een soort tussenwervelschijf. Die kraakbeenachtige verbinding zorgt slechts voor een beperkte mate aan beweeglijkheid in de bekkengordel. Als de speelruimte te groot wordt, dan is er sprake van een verslapping van de symfyse.
Pijn aan het schaambeen: verslapping van de symfyse
Door de hormonale situatie tijdens de zwangerschap worden de banden slapper en losser en wordt de symfyse wijder. Dat is normaal, maar kan wel pijn veroorzaken. Bij een aanzienlijke verbreding van de schaamvoeg, ontstaat er een zeer pijnlijke verslapping van de symfyse. En daar stopt het meestal niet: aangezien de drie botten en de gewrichten van de bekkengordel heel vast en weinig beweeglijk met elkaar verbonden zijn, breidt de instabiliteit van de schaamvoeg zich heel vaak ook naar de sacro-iliacale gewrichten (SI) uit. Daarom voelen de personen in kwestie meestal ook pijn en stijfheid in de onderrug.
Niet alleen zwangere vrouwen... Wie wordt getroffen door bekkeninstabiliteit?
In meer dan 90 procent van de gevallen gaat het om zwangere vrouwen, omdat de natuur heeft gezorgd voor meer flexibiliteit van de schaamvoeg met het oog op de verwachte geboorte. Maar ook niet-zwangere vrouwen en mannen kunnen een verslapping van de symfyse krijgen. Bij hen uiten de symptomen zoals symfysepijn en de aanzienlijke inperking van de mobiliteit die ermee gepaard zich vaak na uitglijden, struikelen, te hoge of verre sprongen of na overbelasting. Fietsers en ruiters lijden bijzonder vaak aan een sportgerelateerde verslapping van de symfyse. Dat kan te wijten zijn aan een verkeerde houding bij het sporten, die tot foutieve of overmatige belasting van de symfysestructuren leidt. Het kan ook liggen aan een trauma dat is veroorzaakt door een sportongeval en dat gepaard gaat met een verslapping van de symfyse of zelfs een symfyseruptuur.
Van symfysepijn tot symfyseruptuur
Een verslapping van de symfyse komt voor in heel uiteenlopende gradaties. In een licht stadium is ze vooral voelbaar door pijn ter hoogte van het schaambeen. Hoe meer de schaamvoeg uitrekt, des te sterker wordt de pijn en des te verder daalt ook de levenskwaliteit. Typisch zijn klachten bij het opstaan, bukken, traplopen en heffen van zware voorwerpen, maar ook bij het sporten en hardlopen. Op uw zij liggen is in dit stadium erg pijnlijk tot zo goed als onmogelijk.
Als de verslapping ontstaan is door een ongeval, dan zal de situatie zich niet verergeren. Bij een zwangerschap kunnen de symptomen echter wel erger worden in de weken die aan de geboorte voorafgaan. Bij de geboorte zelf is er risico op een verrekking van de symfyse of zelfs op een symfyseruptuur, waarbij de schaamvoeg volledig scheurt.
De arts stelt een betrouwbare diagnose op basis van de anamnese en indien nodig van röntgen- of MRI-onderzoek.
Wat te doen bij een verslapping van de symfyse?
Bij een verslapping van de symfyse is het doel van de behandeling om te voorkomen dat de aandoening verergert, om de schaamvoeg te stabiliseren en de SI-gewrichten te ontlasten. Zwangere vrouwen moeten de behandeling meestal ook na de geboorte voortzetten tot de symfyse weer haar stabiele vorm aangenomen heeft.
Bij de behandeling worden meerdere maatregelen ingezet:
- Stabilisatie en ontlasting met een orthese
- Medicamenteuze pijnvermindering
- Fysiotherapeutische maatregelen inclusief stretchen en versterken van de spieren
- Warmte- en infraroodbehandelingen en massages
- Operatie bij langdurige schade aan de symfyse
Veel van de genoemde maatregelen, zoals de opbouw van de ondersteunende spieren, moeten zo vroeg mogelijk worden getroffen, voor de symfysepijn te erg wordt.
Voor ontlasting zorgen en de pijn verzachten
De medicamenteuze behandeling, massages en het dragen van een orthese zijn zinvol bij een acute verslapping van de symfyse. Stabiliserende orthesen zoals de SacroLoc kunnen daarbij uiterst veelzijdig worden ingezet: enerzijds zorgt het medische hulpmiddel in een acute fase voor snelle pijnbestrijding en ontlasting van de SI-gewrichten. Anderzijds kan de orthese preventief als maatregel op lange termijn worden gedragen. Tegelijkertijd oefent ze een zachte massage uit op spier-, pees- en bandaanhechtingen, zodat stijfheid verhinderd en verholpen wordt. Het zachte en bijzonder ademende materiaal van de SacroLoc biedt een hoog draagcomfort.
Dankzij de anatomisch aangepaste vorm en de geïntegreerde vingerlussen kan de SacroLoc bekkenorthese eenvoudig en snel aangelegd worden. Door extra klittenbanden kan de stabiliserende kracht worden afgestemd op de behoeften en het gevoel van de patiënt. Zo kunnen de bekkengewrichten worden ontlast en nemen de klachten algemeen gezien duidelijk af.
ZOEK VERKOOPPUNT
Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.