Veel namen voor een en het hetzelfde ding? Of staan de verschillende termen ook voor andere werkingen? De ene zegt trombosekousen, de andere steunkousen en nog anderen gebruiken het woord compressiekousen. Al deze kousen worden in het dagelijkse taalgebruik vaak als synoniem gebruikt en ze hebben allemaal één ding gemeen: de terugstroom van bloed uit de benen naar het hart bevorderen. In het gebruik en de werking zitten echter duidelijke verschillen.
Steunkousen zorgen voor een lichte compressie
Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden. Ook wie op reis gaat en lang moet zitten in het vliegtuig of de auto bijvoorbeeld, heeft baat bij steunkousen met een lichte compressiewerking. Zo kan een reizigerstrombose vermeden worden. Steunkousen vervangen echter nooit medische compressiekousen.
Medische compressiekousen hebben een gedefinieerd drukverloop
Wie een aandoening heeft aan de aders of lymfebanen, draagt medische compressiekousen als remedie. Tot deze aandoeningen behoren bijvoorbeeld spataders, een trombose, lymfoedemen en aderontstekingen. Medische compressiekousen zijn gemaakt van elastisch weefsel in vier verschillende compressieklassen met toenemende druk. Ze hebben altijd een gedefinieerd drukverloop langs het been. Compressiekousen met een lichte tot gemiddelde compressieklasse kunnen ook preventief gedragen worden.
Om een behandeling met compressiekousen optimaal te laten werken moeten patiënten hun huisarts raadplegen en zich bij een vermoeden van een veneuze aandoening laten doorverwijzen naar een specialist. Vervolgens kunnen ze verder geholpen worden in een medische speciaalzaak. Daar wordt de kous helemaal op maat aangepast, ook zonder voorschrift. Met een voorschrift besparen patiënten wel geld, aangezien de ziektekostenverzekering een groot deel betaalt. Dat is bij steunkousen daarentegen niet het geval. Medische compressiekousen werken het best bij beweging. Ook al is dit geen pretje met zware, vermoeide benen, toch is het noodzakelijk om altijd kleine wandelingen te blijven maken en zo de kuitspierpomp te activeren. Deze activiteit zorgt er namelijk voor dat de diepe beenaders door de omliggende spieren samengedrukt worden en dat het bloed naar boven wordt gestuwd.
Anti-trombosekousen zijn voor bedlegerige patiënten
Maar wat doen mensen die net geopereerd zijn of bedlegerige patiënten met een verhoogd risico op een trombose? Aangezien de optimale werking bij compressiekousen wordt verkregen door te bewegen, worden hier zogenaamde anti-trombosekousen gebruikt. Ze bieden bedlegerige en net geopereerde patiënten de beste tromboseprofylaxe. Antitrombosekousen worden enkel gebreid als witte kousen met open teenstuk of een gat aan de bal van de voet, zodat ze goed herkenbaar zijn.
ZOEK VERKOOPPUNT
Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.