Ein junger Mann, welcher seine Haare zu einem Zopf zusammengebunden hat, sitzt auf einem Felsvorsprung und schaut in die Ferne. Er hat eine Klettersicherung um seinen Rücken gebunden. Seine Kletterschuhe stehen links neben ihm.

Stijfheid in de rugspieren veroorzaakt pijn ter hoogte van de lendenwervelkolom. Die kan zich langzaam ontwikkelen of plots, zoals bij acute lage rugpijn.Niet alleen oudere mensen krijgen hiermee te maken. Schade veroorzaakt door de houding bij zittende beroepen, een tekort aan beweging en toegenomen stress zorgen ervoor dat een stijve rug zich ook steeds vaker voordoet bij jongvolwassenen en zelfs kinderen.

Oorzaken van een stijve rug

Ein Arzt führt mit einer Patientin ein Beratungsgespräch in seinem Behandlungszimmer.

Verkeerde belastingen van de rugspieren, een gebrek aan beweging, een slechte lichaamshouding, een tekort aan magnesium en eenzijdige belasting kunnen voor een stijve rug zorgen. De personen in kwestie zijn vaak mensen die een groot deel van de dag zitten, sporters en mensen met overgewicht. Pijn, verhardingen van de spieren en beperkte beweeglijkheid zijn de vervelende gevolgen van zwakke of verkeerd belaste romp- en rugspieren. Als de spanning in de rug niet behandeld wordt, gaat de patiënt een pijnontwijkende houding aannemen. Die maakt de klachten nog erger en kan op lange termijn leiden tot een verkorting van de pezen. Daarom is het raadzaam om al bij de eerste tekenen van een stijve rug te reageren.

Met deze symptomen valt een stijve rug op te merken

Bij stijfheid trekt een spier of een spiergroep zich onwillekeurig, zonder te worden belast, samen. Die contractie houdt langere tijd aan en leidt zo tot een verharding van de spier of de spiergroep. Stijfheid kan zich in verschillende lichaamsdelen voordoen. Als de rugspieren getroffen worden, leiden de personen hoofdzakelijk aan trekkende pijn ter hoogte van de lendenwervelkolom. Die ontwikkelt zich langzaam en neemt toe bij beweging of druk. Die spanningen zijn voelbaar in de vorm van knobbels en bolvormige verdikkingen van de spieren. Bij lang aanhoudende stijfheid van de rugspieren worden de spieren korter. De patiënt wordt daardoor minder beweeglijk en neemt een pijnontwijkende houding aan.

Een bijzondere vorm is de acute lumbago, in de volksmond ook acute lage rugpijn genoemd. Die wordt gekenmerkt door hevige en plotse pijn met een aanzienlijke beperking van de beweeglijkheid.

Bij die symptomen is het aan te raden om een arts te consulteren

Indien de pijn zich uitstraalt van de rug tot in het zitvlak en de benen, dan kan dat wijzen op een rughernia of een irritatie van de ischiaszenuw. In dat geval gaat u het best naar de dokter. Als de rugpijn ontstaan is na een ongeval of als er al een onderliggende aandoening aanwezig is zoals reuma of osteoporose, dan moet de pijn in principe worden onderzocht door een arts.

Ook bij abnormaal hevige pijn, tintelingen of verlammingen van de benen of bij nevenverschijnselen zoals koorts en ongecontroleerd urineverlies moet onmiddellijk een arts geraadpleegd worden.

Eine Frau mach Gymnastikübungen. Sie trägt eine LordoLoc Rückenorthese von Bauerfeind. Diese dient zur Stabilisierung der Lendenwirbel.

Hulp bij een stijve rug

Bij een stijve rug is de behandeling gericht op het versoepelen van de spieren en het verzachten van de pijn:

  • fysiotherapie, lokale warmtetherapie, maar ook pijnstillers en ontstekingsremmers worden gebruikt voor de behandeling van pijn ter hoogte van de lendenwervelkolom en bij een acute lumbago ('acute lage rugpijn').
  • Indien een magnesiumtekort aan de basis ligt van de stijfheid, is het aan te raden om in overleg met een arts geconcentreerde magnesiumpreparaten in te nemen.
  • Als aanvulling worden ontspanningsoefeningen zoals autogene training, progressieve spierontspanning volgens Jacobsen of yoga aanbevolen.

Een acute stijve rug kan in veel gevallen verholpen worden met de genoemde maatregelen en door de rug korte tijd te ontzien. De behandeling moet zo vroeg mogelijk worden gestart, want anders kan een zogenaamde spiraal van pijn ontstaan: de pijn leidt tot een pijnontwijkende houding en stress, wat op zijn beurt weer stijfheid veroorzaakt. Na een tijd kan zich zo een pijngeheugen met chronische pijn ontwikkelen.

Acute pijnvermindering en preventie met rugbandages en rugorthesen

Met gerichte training worden de romp- en rugspieren verstevigd. Lichaamsbeweging, overgewicht bestrijden en het vermijden van verkeerde houdingen en behandelingen kunnen bovendien terugkerende stijfheid in de rug ter hoogte van de lendenwervelkolom voorkomen. Verder ondersteunen medische rugbandages en rugorthesen de behandeling doeltreffend en gaan ze nieuwe stijfheid in de rug tegen. Daarbij worden uiteenlopende bandages en orthesen gebruikt.

Rugbandages stabiliseren de lendenwervelkolom

Bij een stijve rug ervaren de patiënten een massage met circulaire druk, de zogenaamde frictiemassage, als bijzonder aangenaam. Actieve bandages zoals de LumboTrain hebben een driehoekige frictiepelotte in de bandage. Die zorgt bij elke beweging voor een rugmassage ter hoogte van de lendenwervelkolom. De spanningen worden verminderd en de pijn verzacht. De bandage is gemaakt van ademend en stretchend materiaal en biedt zo een aangenaam draagcomfort.

Rugorthesen ontlasten de lendenwervelkolom

Ein Mann hebt einen Reisekoffer in den Kofferraum eines Autos. Er trägt eine LumboTrain Rückenbandage von Bauerfeind. Rückenbandagen wie die Bauerfeind LumboTrain stabilisieren die Lendenwirbelsäule während und nach einem akuten Lendenwirbelsäulen-Syndrom (kurz: LWS-Syndrom).

Stabiliserende orthesen zoals de LordoLoc ondersteunen en ontlasten de lendenwervelkolom met behulp van korsetbaleinen. Die zijn aangepast aan de kromming van de wervelkolom ter hoogte van de lendenen, sluiten nauw aan en zijn comfortabel. De lendenwervelkolom kan optimaal gestabiliseerd worden door middel van individueel aanpasbare klittenbanden. Hoe vaster de twee banden worden aangetrokken, des te meer ondersteunt en

ontlast de orthese de lendenwervelkolom. Praktische klittenbandsluitingen en handlussen maken het aanleggen en de individuele aanpassing eenvoudiger. De orthese is gemaakt van een ademend en bijzonder huidvriendelijk materiaal en is aangenaam om te dragen.

De stabiliserende orthese LumboLoc ontlast de lendenwervelkolom en richt hem op. Het is een goede begeleider bij pijn aan de lendenwervelkolom, bij een acute lumbago ('acute lage rugpijn') en bij tamelijk zwakke rugspieren. De korsetbaleinen, die geïntegreerd zijn in de rugzijde, ondersteunen de lendenwervelkolom en de voorkant oefent daarnaast een compressiedruk uit die naar wens kan worden ingesteld. LumboLoc is individueel verstelbaar en biedt in combinatie met het elastische en ademende materiaal een hoog draagcomfort. De perfecte pasvorm stabiliseert de lendenwervelkolom en maakt een pijnvrije houding mogelijk. Met behulp van praktische handlussen kan de orthese eenvoudig aangelegd en individueel aangepast worden.