Gonartrose
en alles wat je erover moet weten
en alles wat je erover moet weten
De gewrichtsvlakken van het kniegewricht zijn bedekt met een kraakbeenlaag. Indien die geleidelijk afslijt, luidt de diagnose: knieartrose. Artsen noemen dergelijke gewrichtsslijtage ook wel gonartrose. Ze behoort tot de meest voorkomende slijtageverschijnselen van de gewrichten. Door de schade aan het kraakbeen is de druk op het daaronder liggende bot hoger. Ter compensatie wordt het gewrichtsvlak groter en ontstaan er aan de rand benige uitsteeksels. Daardoor verliest het kniegewricht zijn beweeglijkheid en wordt de schade aan het kraakbeen groter. De botten komen steeds dichter op elkaar te liggen en de gewrichtsspleet wordt alsmaar smaller. Als de botten in een vergevorderd stadium zo goed als onbeschermd op elkaar liggen en de gewrichtsspleet volledig is verdwenen, wordt de knie onbeweeglijk en stijf.
Aangezien gonartrose een sluipend proces is, hebben patiënten bij een beginnende gonartrose nauwelijks last van pijn of beperkingen aan hun knie. Daarom blijft knieartrose meestal lang onopgemerkt. Een eerste symptoom: na langere rustpauzes doen de knieën pijn en knarsen ze bij bewegingen. In latere stadia veroorzaakt elke belasting van de gewrichten hevige pijn. Vaak wordt pas dan een arts geconsulteerd. Met behulp van een röntgenfoto kan die de afstand van de gewrichtsvlakken en de toestand van het gewrichtsoppervlak en het kraakbeenweefsel controleren.
Bij de "primaire artrose" zijn er geen oorzaken voor de aandoening herkenbaar. De wetenschap vermoedt een erfelijke aanleg. De precieze redenen zijn echter niet voldoende onderzocht. Bij de "secundaire artrose" zijn externe factoren verantwoordelijk voor de schade aan het kraakbeen in de knie. Als de knie te hard of foutief wordt belast, kan dat immers tot artrose leiden. Beroepsgroepen met sterke kniebelasting of sporters worden daarom vaker getroffen door gonartrose. Ook overgewicht en een gebrek aan beweging kunnen zorgen voor het ontstaan van knieartrose. Een verkeerde positie van de benen kan eenzijdige slijtage veroorzaken. Zo leiden X-benen tot een knieartrose aan de buitenzijde (valgusgonartrose) en O-benen tot artrose aan de binnenzijde (varusgonartrose).
Bestaande schade aan het kraakbeen kan niet ongedaan worden gemaakt. De behandeling heeft bijgevolg als doel de voortgang van de aandoening te remmen, pijn te verzachten en zo de levenskwaliteit van de patiënten te verbeteren. Een belangrijke component van de behandeling is de fysiotherapie. Beweging is namelijk het middel bij uitstek om pijn te verzachten. Toch sparen veel patiënten hun knieën, aangezien de pijn erger wordt bij belasting. Hoe valt aan deze vicieuze cirkel te ontsnappen? Dat kan door een kniebandage of -orthese te dragen tijdens de activiteit. Speciale bandages of orthesen voor knieartrose verdelen immers de belasting in het gewricht om het te ontzien en verminderen zo aanzienlijk de pijn. Een actieve en gezonde levensstijl met de juiste voeding kan een operatie uitstellen en een kunstknie overbodig maken.
Diagnose gonartrose, en nu?
Of je nu net de diagnose knieartrose hebt gekregen of dat je al langer weet van je aandoening: in ons adviesportaal staan behandelingsmogelijkheden, getuigenissen van patiënten en informatie over onze producten voor jou klaar. We helpen je om het geschikte hulpmiddel te vinden en je pijn onder controle te krijgen.
De basis voor de behandeling van artrose is: veel beweging, weinig belasting.
Prof. Dr. med. Stefan Sell
Ärztlicher Direktor Gelenkzentrum Schwarzwald
ZOEK VERKOOPPUNT
Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.