Wij van Bauerfeind willen je graag helpen om ondanks knieartrose volop te blijven bewegen. Zonder pijnstillers, behandelingsschema's en operaties. Heb je net onze gonartrose-zelftest gemaakt? Of heb je de diagnose van knieartrose al gekregen en wil je er meer over te weten komen? Hier vind je uitgebreide informatie over behandelingsmogelijkheden, onze producten en getuigenissen van patiënten. Bovendien willen we je voorbereiden op een eventueel eerste bezoek aan de medische speciaalzaak. In een document dat je kan downloaden hebben we voor jou samengevat hoe Bauerfeind je kan helpen bij gonartrose.


Meteen naar de download

Gonartrose: Voor elk stadium het juiste product

Knieartrose kan worden ingedeeld in verschillende stadia. Het begint altijd met schade aan het kraakbeen, wat later overgaat in vier stadia.

 

In stadium 1 treedt de pijn vaak alleen bij belasting op. De kraakbeenlaag wordt zachter, maar is aan de oppervlakte nog niet beschadigd. Als er geen sprake is van een foute beenpositie, helpt in dit beginstadium bijvoorbeeld de GenuTrain A3. Die stabiliseert en ontlast het pijnlijke kniegewricht.

In stadium 2 begint bewegen pijn te doen. Het kraakbeen is nu duidelijk beschadigd en de gewrichtsspleet is zichtbaar versmald. In stadium 3 komt de pijn ook voor in ruststand. Er ontstaan deels diepe barsten in het kraakbeen en de eerste gewrichtsontstekingen doen zich voor. Een geschikt product voor stadia 2 en 3 is bijvoorbeeld de GenuTrain OA. Die ontlast en stabiliseert gericht pijnlijke gebieden aan de binnen- en buitenzijde van het kniegewricht.

In stadium 4 vermindert de bewegingsvrijheid aanzienlijk en is het kraakbeen in hoge mate beschadigd. De sterk toegenomen druk die daardoor ontstaat op het bot eronder wordt gecompenseerd door het ontstaan van uitgroeisels aan het bot, ook bekend als osteofyten. Uiteindelijk is de kraakbeenlaag bijna helemaal verdwenen en liggen de botten zo goed als onbeschermd op elkaar. Een geschikt hulpmiddel is de SecuTec OA. Ze is speciaal ontwikkeld voor patiënten met middelzware tot zware gonartrose. De orthese verzacht niet alleen effectief de pijn, maar biedt ook de nodige bescherming voor uw knie bij genezingsbevorderende beweging.

Weet je niet zeker of je gonartrose hebt?

Onze zelftest geeft je een eerste inschatting.


Test jouw risico op artrose

Eine Gelenkschädigung entsteht, wenn die von außen einwirkenden Kräfte und Belastungen stärker sind als die individuelle Belastbarkeit des Knorpels.


Prof. Dr. med. Stefan Sell
Ärztlicher Direktor Gelenkzentrum Schwarzwald

Goed om weten: risicofactoren voor het ontstaan van gonartrose

Bepaalde risicofactoren kunnen het ontstaan van een secundaire gonartrose bevorderen en het proces van het ziekteverloop versnellen.

Tot de risicofactoren behoren algemene blessures aan de gewrichtsstructuren die door herhaalde overbelasting of een ongeval ontstaan. Zo kunnen sporten en beroepsmatige belastingen die veel druk uitoefenen op het gewricht tot artrose leiden. Ook onderliggende aandoeningen als diabetes, jicht of avasculaire necrose van de heupkop kunnen knieartrose veroorzaken.

Een bijkomende risicofactor voor artrose is overgewicht of obesitas. Met de gegevens van het Duitse GEDA-onderzoek in 2010 kon een positief lineair verband worden genoteerd tussen het optreden van knieartrose en de body mass index (BMI) bij vrouwen en mannen. Bovendien werd in meerdere wetenschappelijke studies vastgesteld dat overgewicht de voortgang van de aandoening over het algemeen bespoedigt.

Een knieartrose kan in de hand gewerkt worden door foute posities van de gewrichten en de daaruit resulterende drukbelasting. Een verkeerde positie van de benen kan eenzijdige slijtage veroorzaken. Zo leiden X-benen tot een knieartrose aan de buitenzijde (valgusgonartrose) en O-benen tot artrose aan de binnenzijde (varusgonartrose). Indien er sprake is van zulke verkeerde posities kan de mechanische belasting worden geminimaliseerd door de beenas te corrigeren. Zo kan het artroseproces worden vertraagd.

Geïnformeerd naar de medische speciaalzaak

Er bestaat geen wondermiddel tegen gonartrose. Afhankelijk van het stadium dat bij jou werd vastgesteld, kom je in aanmerking voor een bepaalde bandage of orthese. Bovendien spelen bij de keuze van het juiste product een eventuele verkeerde positie van de benen en jouw fitness een belangrijke rol. Zoals je ziet: onze partners in de medische speciaalzaken doen er alles aan om jou een product op maat te bezorgen dat écht helpt. Als je voor het eerst naar een medische speciaalzaak gaat, willen we je daarbij graag ondersteunen. Daarom hebben we in een guideline voor jou samengevat hoe Bauerfeind kan helpen bij gonartrose. Je kan deze eenvoudig downloaden en meenemen tijdens je afspraak in de medische speciaalzaak om optimaal voorbereid te zijn op jouw adviesgesprek.


Nu downloaden

 

Kniebandages en -orthesen tegen kniepijn

Zodat je weer op je knieën kan vertrouwen.

We weten het zeker: voor jouw behoefte hebben wij het geschikte product. Met onze kniebandages en -orthesen kun je pijn, aandoeningen en blessures aan je knie behandelen. Zo kun je eindelijk weer actief door het leven gaan.


Naar onze producten

Als training personal training wordt

Download nu de door gezondheidsexperts ontwikkelde Bauerfeind therapie-app en krijg een oefenprogramma dat aangepast is aan jouw product en diagnose. Want zoals je weet: beweging is bij gonartrose precies wat je nodig hebt!

App gratis downloaden

ZOEK VERKOOPPUNT

Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.

Bauerfeind.
Mijn behandeling bij artrose

terug naar de themawereld