Zwei Frauen laufen auf einem Gehweg neben einer Kirche entlang. Sie tragen VenoTrain Kompressionsstrümpfe von Bauerfeind.

ZOEK VERKOOPPUNT

Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.

Alle dieetpogingen en sportactiviteiten ten spijt hebben veel vrouwen hardnekkige, vaak induwbare vetkussentjes op hun dijen. Hoewel sport en vetarm eten het bovenlichaam smaller maken, verandert er niets aan de benen. De lichaamsverhoudingen raken steeds meer uit balans! Als daar nog eens pijn in de benen bijkomt, is de waarschijnlijke diagnose een lipoedeem. Deze stoornis in de vetverdeling kan niet worden verholpen door diëten of sporten en zal zich zonder behandeling steeds verder ontwikkelen. De behandeling van lipoedeem is verschillend per patiënt, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Omdat dik zijn niet altijd zomaar dik zijn is – storing in de vetverdeling en lipoedeem

Das Bild zeigt einen Arzt, der die Beine einer Patientin untersucht, welche auf einem Hocker vor ihm steht. Die Diagnose eines Lip- oder Lymphödems sollte bei einem Facharzt erfolgen.

De stoornis in de vetverdeling die vooral de dijen en het zitvlak treft, staat bekend onder de naam rijbroek. Minder bekend, maar erg veelzeggend is de vergelijking van de benen met zuilen. Deze beschrijft treffend hoe de benen in de loop van vele jaren steeds meer hun contour verliezen en hoe er zich aanzienlijke vetophopingen ontwikkelen. Deze manier van vetverdeling komt vooral voor bij vrouwen en past bij patiëntes met overgewicht vaak in het totaalplaatje. Bij vrouwen met een verder “normaal” postuur, vallen de onevenredige lichaamsverhoudingen daarentegen wel snel op. Het bovenlichaam vanaf de taille is vaak slank en minimaal twee kledingmaten minder dan het onderlichaam. Ook zijn de voeten vaak normaal en bloest vanaf de enkel het lipoedeem op. Bij de diagnose is daarom niet alleen het totaalbeeld, maar een veelvoud aan symptomen belangrijk.

Hoe herken ik dat ik lipoedeem heb?

"Ach, ik ben gewoon dik" of "Ik heb een vervelende aanleg voor vetophopingen op mijn billen en dijen", zo wuiven veel vrouwen hun opvallende verhoudingen met een slank bovenlichaam en overmatig dikke benen weg. Om het vermoeden te bevestigen dat het gaat om een pathologische stoornis in de vetstofwisseling, kunnen de volgende vragen nuttig zijn:

  • Worden mijn steeds benen dikker, hoewel ik gezond eet en sport?
  • Heb ik sinaasappelhuid op mijn dijen, ook al zijn die stevig?
  • Heb ik pijn in de benen bij druk of aanraking?
  • Voelen mijn benen vaak zwaar aan, alsof er gewichten aan mijn enkels hangen?
  • Heb ik snel last van blauwe plekken als ik me stoot? Zijn er soms zelfs hele grote blauwe plekken, waarvan ik me niet meer kan herinneren wanneer ik ze gekregen heb?
  • Passen mijn boven- en onderlichaam niet echt bij elkaar?

Vrouwen die meerdere vragen met een duidelijk ja kunnen – of beter gezegd moeten – beantwoorden, worden aangeraden een vasculaire specialist, een lymfoloog of een fleboloog te raadplegen.

Voortschrijdend en belastend – oedemen in het been veroorzaakt door vet

Wat is nu het onderscheid tussen normale vetophopingen en een lipoedeem? Die vraag laat zich niet makkelijk beantwoorden en leidt vaak tot verkeerde diagnoses. Vooral in het begin is de aandoening niet eenduidig vast te stellen. Heel typisch zijn de veranderingen die zich altijd symmetrisch voordoen. Beide benen worden gelijkmatig getroffen. Meestal ontstaan vooral bij de dijen en heupen, maar vaak ook op het zitvlak en de onderbenen, indrukbare, dikke vetkussentjes die een sinaasappelhuid vormen. Opvallend is dat de voeten niet getroffen worden, waardoor in een vergevorderd stadium overlappende plooien aan de enkels kunnen ontstaan. Huid en weefsel zijn uiterst pijnlijk en gevoelig voor stoten. De huid voelt koud aan en is vaak bezaaid met blauwe plekken. Lipoedeem komt ook op de armen voor.

Lipoedeem, 11% van alle vrouwen hebben deze aandoening in meer of mindere mate.

Zware gevolgen: met lipoedeem valt niet te spotten!

Tegenwoordig wordt ervan uitgegaan dat aanleg voor een door vet veroorzaakt oedeem in het been erfelijk is. Bij veel meisjes zijn de eerste symptomen van de stoornis in de vetverdeling al voor of tijdens de puberteit zichtbaar. Aangezien de zwelling van de vetkussentjes steeds groter wordt, daalt de levenskwaliteit van de getroffen vrouwen heel snel. Niet alleen de pijngevoeligheid, maar ook de beperkte beweeglijkheid maken het dagelijkse leven tot een beproeving. Een lipoedeem moet daarom zo vroeg mogelijk worden tegengegaan.

Klachten verminderen en nieuwe zwellingen voorkomen

Zwei Frauen laufen auf einem Gehweg neben einer Kirche entlang. Sie tragen VenoTrain Kompressionsstrümpfe von Bauerfeind.

Een lipoedeem is ongeneeslijk. Daarom beperkt de behandeling van lipoedeem zich altijd tot het verzachten van de pijn, het zoveel mogelijk behouden van de vorm van het lidmaat en het voorkomen van (lymf)oedeem. Lymfoedeem ontstaat doordat de druk in het weefsel sterk toeneemt, wat vaker tot stoornissen in de lymfeafvoer leidt.

Aangezien er geen behandeling met medicatie mogelijk is, wordt bij lipoedeem gebruik gemaakt van uitwendige therapie:

  • Manuele lymfedrainage – 1 tot 2 keer per week
  • Compressietherapie – dagelijks
  • Fysiotherapie / gymnastiek – 1 tot 2 keer per week en dagelijkse oefeningen voor thuis
  • Huidverzorging – regelmatig

De combinatie van manuele lymfedrainage, fysiotherapie en compressietherapie wordt ook 'complexe fysische ontstuwingstherapie' genoemd, afgekort CFO.

Hoogwaardige VenoTrain curaflow-compressieproducten gebruiken

Bildausschnitt einer Frau mit kurzer Jeanshose und curaflow-Flachstrick Kompression von Bauerfeind an den Beinen.

Om lipoedeem effectief te bestrijden is compressietherapie een must. Deze zorgt ervoor dat zo weinig mogelijk vloeistof in de benen opgeslagen wordt en dat er geen sterke zwellingen ontstaan. De gerichte compressie vormt de lichaamsdelen in kwestie en ondersteunt zo een natuurlijke drukopbouw in het been. De gelijkmatig hoge werkdruk van het fijnmazige breiwerk met breedte- en lengterek bevordert de afvoer van het weefselvocht bij elke beweging. Dat zorgt voor ontlasting en verbetert het lichaamscomfort en de levenskwaliteit.

Daarnaast moeten compressieproducten comfortabel zijn. Deze medische hulpmiddelen moeten immers dagelijks worden gedragen. Als ze niet gemakkelijk zitten, dan zullen de patiëntes ze automatisch minder dragen. Daarom zijn de producten van VenoTrain curaflow van microvezels gemaakt. Deze vezels zorgen voor een zacht, comfortabel en ademend oppervlak. Bovendien verhogen de speciaal geprepareerde comfortzones het draagcomfort enorm.

Belangrijk: wie zijn op maat gemaakte compressieproducten dagelijks draagt, voelt de positieve impact op zijn of haar leven en kan het voortschrijden van de aandoening inperken.

ZOEK VERKOOPPUNT

Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.