ZOEK VERKOOPPUNT
Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.
Op de warmste dagen van het jaar of na een langere periode staan of zitten worden bij veel volwassenen de eerste symptomen van spataderen zichtbaar. Gezwollen enkels zijn een onmiskenbaar teken van vochtophoping. Wat aanvankelijk nog lichte zwellingen zijn, kan zonder behandeling uitgroeien tot een serieuzer probleem. Namelijk tot oedeem door stuwing oftewel 'veneus oedeem'. Dit kan zwaarwegende en langdurige gevolgen hebben, zoals ontstekingen of zelfs open wonden. Daarom moeten zo snel mogelijk tegenmaatregelen worden genomen.
Het veneuze systeem – welke functies heeft het?
De grote bloedsomloop voert het bloed naar de verst afgelegen plaatsen in de ledematen, want zuurstof en voedingsstoffen zijn overal nodig. Via de aderen komt het zuurstofarme bloed vervolgens weer in het hart terecht. Het bloed naar de tenen moet een lange weg overbruggen: naar beneden is geen enkel probleem dankzij de hartslag en de zwaartekracht, maar de weg terug naar boven is daarentegen niet zo eenvoudig. Door de omloop mag dan wel een soort pompwerking ontstaan, maar de zwaartekracht moet nog steeds overwonnen worden. Daar helpen de aderkleppen bij. Die zorgen ervoor dat het bloed in combinatie met o.a. de werking van de beenspieren (beweging) weer terug richting het hart wordt getransporteerd. Wanneer de beenspieren de werking van de aderen niet voldoende ondersteunen of de aderkleppen beschadigd zijn geven lang zitten of staan vaak aanleiding tot 'vochtophoping'.
Het veneuze oedeem - gevolg van een stoornis in de veneuze afvoer
Wat vaak 'vocht' wordt genoemd, is eigenlijk weefselvloeistof dat via het bloed- en lymfestelsel had moeten worden afgevoerd. Bij een stoornis in de veneuze afvoer, anders gezegd, als het hart er niet in slaagt de bloedsomloop adequaat op gang te houden, dan hoopt het bloed zich op in de benen en voeten. De aderen verwijden zich, nemen meer bloed op en puilen na een tijd zelfs uit. De aderkleppen, die moeten verhinderen dat het bloed terugstroomt, sluiten niet meer goed af en vergroten zo zelfs het probleem. Dit heeft vooral een impact op de aderen in het onderbeen. Omdat er zich vloeistof in het weefsel rond de bloedvaten ophoopt, zwellen de enkels, voeten en benen op. Dat noemt men een veneus oedeem.
De oorzaken van vochtophoping
Maar waarom lijden sommige mensen aan een stoornis in de veneuze afvoer en anderen niet? Veel wijst erop dat de oorzaak grotendeels erfelijk bepaald is. De stevigheid van het bindweefsel rond de aderen en de werking van de kleppen verschilt per individu, zodat de aderen van sommige mensen vroeger uitzetten dan bij anderen.
Bijkomende risicofactoren zijn overgewicht en een gebrek aan beweging.
Wie vaak lang zit of staat, belast de aderen. De spierpomp van de onderbenen kan dan immers niet functioneren. Deze ondersteunt de bloedstroom richting het hart en kan zo spataderen tegengaan. Daarom zijn bijvoorbeeld wandelen, traplopen, gymnastiek, zwemmen en fietsen zo goed voor de aderen.
Eerste symptomen en zware gevolgen bij veneus oedeem
Eerst komen de lichte zwellingen vooral voor bij hitte of na lang staan en zitten. De benen voelen zwaar aan, de huid spant en als u met uw duim een putje in de huid drukt, dan verdwijnt dat langzamer dan normaal. Even met de benen omhoog doet de zwelling afnemen. Als het probleem regelmatig optreedt, dan veranderen de aderen en ontstaat er eerst bezemrijs, en later spataderen. Zonder behandeling houden die veranderde bloedvaten een toenemend gezondheidsrisico in:
- Verhoogd risico op trombose
- Risico op de ontwikkeling van kleine zweren of infecties in de permanent gezwollen benen
- Mogelijke doorbloedingsstoornissen en zelfs een open been
Wat te doen bij spataderen?
De ernstige gevolgen op lange termijn maken één ding duidelijk: Spataderen duiden op een aandoening die beslist niet mag worden onderschat en die niet onopgemerkt of onbehandeld mag blijven. Er bestaan veel verschillende behandelingsvormen. Ze worden toegepast al naargelang de ernst van de stoornis in de veneuze afvoer.
- Compressietherapie: ondersteuning van de natuurlijke pompwerking tussen spieren en huid via drukuitoefening van buitenaf
- Fysiotherapie / sport: regelmatige sportactiviteiten met gerichte oefeningen voor de benen om de spierpomp te activeren
- Manuele lymfedrainage: zachte massage van de zwellingen om de vrijstromende vloeistof via het lymfestelsel af te voeren
- Operatie: verwijdering van de spataderen of de beschadigde aderen
- Homeopathische therapie: plantaardige producten voor de uitwendige en inwendige behandeling van de spataderen
Veel van de genoemde behandelingen zijn goed te combineren. Het effect van manuele lymfedrainage blijft bijvoorbeeld alleen in stand wanneer deze wordt gecombineerd met compressietherapie. De homeopathische therapie kan de bijkomende symptomen verminderen en de werking van de compressietherapie ondersteunen.
Compressiekousen tegen vochtophoping
Specialisten in veneuze oedemen raden het regelmatig dragen van compressiekousen zoals VenoTrain impuls aan als preventieve maatregel bij een neiging tot vochtophoping, gezwollen enkels en veneuze oedemen. VenoTrain compressiekousen oefenen van buitenaf een aanzienlijke druk uit op de aderen en het bindweefsel. Dat ondersteunt de afvoer van de vloeistof en verhindert dat de benen sterk opzwellen. VenoTrain impuls biedt al ondersteuning bij lichte spierbewegingen en ontlast zo voelbaar de beenaderen. Het zachte microvezel-materiaal maakt de kous bijzonder comfortabel, ademend en onderhoudsvriendelijk.
ZOEK VERKOOPPUNT
Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.