Bij een acuut lumbaalsyndroom slaat vanuit het niets een stekende pijn toe in de onderrug. De boosdoener is meestal een onschuldige beweging tijdens het sporten of bij een alledaagse activiteit. Een simpele beweging zoals bukken, draaien of gaan staan kan al genoeg zijn om het lumbaalsyndroom te veroorzaken. Door de hevigheid van de rugpijn wordt vaak een rughernia als oorzaak vermoedt. Een acuut lumbaalsyndroom heeft meestal echter onschuldigere oorzaken en geneest volledig zonder verdere gevolgen.
Een acuut lumbaalsyndroom herkennen
Onder een acuut lumbaalsyndroom, in de volksmond ook actute lage rugpijn genoemd, verstaat men een erg plots optredende, heel hevige en stekende pijn ter hoogte van de lendenwervelkolom. Na de pijnscheut is beweging in het begin slechts beperkt of helemaal niet meer mogelijk. Zelfs de kleinste beweging is zo pijnlijk dat de personen in kwestie vaak niet meer uit hun gebukte houding komen. De pijn en de daaruit resulterende pijnontwijkende houding veroorzaken een verkramping van de spieren in de onderrug, wat op zijn beurt de pijn weer doet toenemen. Voor getroffen personen een kwellende situatie.
Oorzaken van een acuut lumbaalsyndroom
Het acute lumbaalsyndroom wordt meestal veroorzaakt door alledaagse belastingen van de wervelkolom en de rug, tijdens het sporten of bij dagelijkse activiteiten. De rugpijn is zo hevig dat vaak een rughernia als vermoedelijke oorzaak wordt aangeduid. Die is echter zelden voor een lumbaalsyndroom verantwoordelijk. Acute lage rugpijn wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een blokkade van een wervelgewricht en door stijfheid of verkramping van de rugspieren. Verkeerde of overmatige belastingen zijn een van de grootste schuldigen voor een acuut lumbaalsyndroom.
Acuut lumbaalsyndroom: behandelingsduur
Na acute lage rugpijn moet de patiënt één of twee dagen rusten. Daarna is het echter belangrijk om langzaam weer alledaagse en normale bewegingen te maken. De pijn kan nog vier tot vijf dagen aanhouden. Bij bepaalde bewegingen, zoals draaien of bukken, kan het zijn dat zich nog tot twee weken na een acuut lumbaalsyndroom lichte pijn in de onderrug voordoet. Als de pijn ook na één tot twee dagen niet afneemt, bijkomende stoornissen van de blaas- en darmlediging ontstaan of een tintelend gevoel ofwel verlamming in de benen te voelen is, dan moet zo snel mogelijk een arts verwittigd worden.
Eerste maatregelen bij een acuut lumbaalsyndroom
Bij acute lage rugpijn moet de patiënt eerst belasting vermijden. Aangezien zitten en staan meestal pijnlijk zijn, is het aan te raden om langzaam te lopen of te gaan liggen. Patiënten moeten plat op hun rug liggen en hun benen omhoog leggen. Om de onderrug te ontlasten moeten de benen ter hoogte van het heupgewricht en de knie een rechte hoek vormen. Daarvoor kunnen het kussen en het deken zo onder het dijbeen worden gelegd dat ze een verhoogd gedeelte met een hoek van 90 graden vormen. Daarop kunnen dan de benen worden gelegd. Die houding is niet bepaald comfortabel, maar verzacht wel doeltreffend de pijn. Als alternatief kan de patiënt languit op de grond gaan liggen en zijn onderbeen op een stoel laten rusten. Daarnaast zorgen middelen voor warmtetherapie zoals een warmwaterkruik, kersenpitkussen, zalven die warm worden of een warm bad ervoor dat de spieren zich ontspannen en verzachten ze de pijn.
Acuut lumbaalsyndroom: behandeling en preventie
De behandeling van een lumbaalsyndroom is in een eerste fase vooral gericht op pijnbestrijding. De patiënt krijgt doorgaans ontstekingsremmers en spierontspanners. Bovendien wordt aangeraden om langzaam te bewegen, middelen voor warmtetherapie te gebruiken en de benen omhoog te leggen met de knieën in een hoek van 90°.
In geval van een blokkade van een wervelgewricht is het eventueel nodig om de wervel handmatig weer op zijn plaats te krijgen.
Fysiotherapie, massages en acupunctuur kunnen de rugspieren op lange termijn versterken en nieuwe acute lage rugpijn voorkomen.
Aangezien spierspanningen in de rug ook door stress kunnen ontstaan, is het toepassen van de progressieve spierontspanning volgens Jacobsen nuttig gebleken. Dat is een reeks ontspanningsoefeningen waarbij de spiergroepen gericht aangespannen en weer ontspannen worden. Ook andere methodes zoals autogene training of yoga kunnen een positieve invloed op uw rug hebben.
Acute pijnvermindering en nazorg met rugbandages
Sommige mensen lijden na een acuut lumbaalsyndroom aan permanente of periodieke rugpijn. Medische rugbandages ondersteunen de conventionele behandeling en kunnen helpen een nieuw lumbaalsyndroom te voorkomen. Bovendien beschermen en ontlasten bandages de rug tijdens het sporten en het werken. Rugbandages zoals de Bauerfeind LumboTrain stabiliseren de lendenwervelkolom tijdens en na een acuut lumbaalsyndroom. Rugpijn kan worden verzacht en spanningen kunnen worden verminderd. Deze actieve bandage beschikt over een driehoekige massagepelotte die tijdens het dragen de lendenwervelkolom masseert. De wervelkolom wordt door de bandage in de rug gestabiliseerd en ontlast.
Door het ademende en zeer rekbare materiaal is de actieve bandage aangenaam om te dragen en eenvoudig om aan te leggen. De rugbandage past zich uitzonderlijk goed aan de verschillende lichaamsvormen aan. Dankzij de LumboTrain Lady kunnen patiëntes een bandage dragen die speciaal is afgestemd op de bijzonderheden van het vrouwelijke lichaam.
ZOEK VERKOOPPUNT
Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.