Das Bild zeigt eine Frau beim Wandern in den Bergen. Sie trägt eine GenuTrain Kniebandage von Bauerfeind am rechten Bein, um gegen Knieschmerzen aktiv zu werden.

Een plotse steek in uw knie, een verkeerde stap ... er zijn waarschijnlijk tal van redenen voor kniepijn. Op deze pagina's willen we u nuttige informatie geven over kniegezondheid, u inzicht bieden in de meest voorkomende ziektebeelden als knieartrose, een unhappy triad of de typische gescheurde kruisband en u voorzien van interessante artikels met advies over knie en knieschijf. Want 'Motion is Life' is niet alleen onze slogan, we zetten hem ook om in de praktijk en stimuleren lichamelijke activiteit en vitaliteit zoveel mogelijk. Dat doen we voor u. Wat is er schadelijker dan stilzitten? Daarom: blijf fit, beweeglijk en gezond en ... veel plezier met ons kniedossier!

Uw expertteam van Bauerfeind

Illustration einer Infografik zum Knie-Knorpel-Wasseranteil.

Kraakbeen is 80% water


Veelgestelde vragen / FAQ's

Een kniebandage is geen modeaccessoire maar een medisch hulpmiddel dat uw klachten moet verzachten, de genezing ondersteunen of ter preventie moet dienen. Voor een optimale werking moet een kniebandage zo perfect mogelijk zitten, niet alleen omwille van het draagcomfort. De meeste moderne bandages zijn voorzien van zones met verschillende werkingen: de bandages mogen dan wel overal een comprimerende werking hebben, maar op bepaalde plekken ondersteunen, ontlasten of masseren ze ook. Indien de bandage niet correct zit, is er maar deels of zelfs helemaal geen sprake van de werking van die zones.

Daarom raden we u dringend aan om u voor de aankoop van een kniebandage te laten adviseren door een expert (medische speciaalzaak in uw buurt) en om in het beste geval ook uw knie op te laten meten. Uit een groot assortiment aan kniebandages voor de meest uiteenlopende indicaties selecteert de expert precies het exemplaar dat bij uw klachten en lichaamsbouw past. Zo bent u er zeker van snel zoveel mogelijk vooruitgang te boeken.

Een kniebandage kan ook zonder voorschrift, dat wil zeggen een prescriptie van de dokter, in de speciaalzaak (bv. medische speciaalzaak, apotheek) worden verkregen. Indien er echter sprake is van een medische indicatie, dan loont het in de meeste gevallen de moeite om een arts te consulteren. Als die een voorschrift voor de kniebandage geeft, dan krijgt u namelijk een groot deel van de prijs terugbetaald door de ziekenkostenverzekering. Zonder voorschrift moet u de kosten volledig voor uw eigen rekening nemen.

Indien u een doktersvoorschrift kan voorleggen, worden bijna alle kosten van een kniebandage door de ziektekostenverzekering vergoed. U hoeft dan zelf bijna niets te betalen. Hoeveel u zelf nog moet bijbetalen, hangt van de concrete situatie af (bv. reden van het voorschrift, hoe acuut de toestand is, laatste vergoeding van het hulpmiddel). Uiteraard kan u een kniebandage ook zonder voorschrift verkrijgen in elke gebruikelijke medische speciaalzaak, want bandages mogen vrij verkocht worden. In dat geval zal uw ziektekostenverzekering echter niet tussenkomen in de kosten. Dat kan trouwens ook het geval zijn als u in de afgelopen twee jaar al een kniebandage vergoed heeft gekregen. U neemt dan het best eerst contact op met uw ziektekostenverzekering.

Of voor uw indicatie een kniebandage of een knieorthese de beste oplossing is, wordt in eerste instantie door de arts bepaald. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een bandage en een orthese? Lees hier meer over het onderscheid tussen bandage en orthese.

Aangezien kniebandages in direct contact zijn met het lichaam en bijgevolg ook in aanraking komen met bijvoorbeeld zweet of huidschilfers, moeten ze wel gewassen kunnen worden. Dat is ook het geval bij de bandages van Bauerfeind. Het wassen is zelfs heel belangrijk om de compressie van het breiwerk van de kniebandage intact te houden en de bandage haar vorm te laten behouden.

Hoe wordt een kniebandage precies het beste gewassen? Optimaal is een reiniging met fijnwasmiddel en een wasnetje in de wasmachine op 30°C. Het maximum aantal toeren bij het centrifugeren is 500 per minuut. Vervolgens wordt de kniebandage het beste aan de lucht gedroogd (liefst niet in direct zonlicht). Gebruik beter geen droger of andere warmtebron (bv. verwarming), omdat op die manier het weefsel snel beschadigd raakt en de doeltreffendheid kan afnemen.

We raden het ten zeerste af om een kniebandage boven kleding te dragen. Op die manier kunnen de proprioceptieve eigenschappen hun werking niet ontplooien en kan de sensomotoriek niet geactiveerd en getraind wordt. Bovendien weert de kleding de positieve effecten van de aparte functionele elementen zo goed als volledig af. In plaats van op bepaalde zones een lichte massage uit te oefenen en op andere ontlasting of druk, wordt de kleding nu ongecontroleerd tegen uw pijnlijke knie gedrukt. Dat is niet alleen ondoeltreffend, het kan zelfs pijn of schuurplekken (huidirritatie) veroorzaken.

Kniebandages van Bauerfeind worden ook weleens 'actieve bandages' genoemd en dienen om mensen te ondersteunen in hun bewegingen. Het is ook pas bij die beweging dat de bandages hun werking en dus positieve invloed op het lichaam uitoefenen. In rust kunnen de massagefunctie en de wisselende compressie daarentegen niet worden geactiveerd. Om die reden is het niet doeltreffend om de bandage 's nachts te dragen. Het is beter om de kniebandage overdag te dragen tijdens het bewegen en uw knie 's nachts een beetje vrijheid te gunnen.