Auf dem Bild krault eine Schwimmerin durch einen See. Schwimmen gilt als eine von Sportart, welche die Gelenke schont.

Mensen met gewrichtsproblemen zijn geneigd om helemaal niet te sporten, maar dat is verkeerd. In beweging blijven verlicht net de pijn. Hier vindt u de top 10 sporten die uw gewrichten sparen en goed zijn voor uw hele lichaam.

Geen sport beoefenen om zogezegd uw gewrichten te sparen is de foute aanpak. Gewrichten hebben immers beweging nodig. Bij een gebrek daaraan wordt de kraakbeenlaag in de gewrichten onvoldoende ‘gesmeerd’ en wordt het kraakbeen minder elastisch. De laag wordt dan bros, zodat er meer wrijving ontstaat, wat dan weer extra pijn veroorzaakt. Het principe is hetzelfde als bij de tussenwervelschijven: door te bewegen wordt de kraakbeenlaag tussen de gewrichten voorzien van noodzakelijke voedingsstoffen. Schade aan kraakbeencellen is weliswaar onherstelbaar, maar met de juiste beweging kunt u wel gewrichtspijn verzachten.

Sporten die de gewrichten ontzien

Sporten die de gewrichten sparen worden gekenmerkt door het volgende: het lichaam en zo ook het hele steun-, banden- en pezenapparaat wordt niet belast door zijn eigen gewicht. Veel sporten passen binnen deze categorie. Hier onze top 10 voor u.

Das Bild zeigt eine Frau in Yogapose vor einem Bergpanorama. Yoga erweist sich als gelenkschonende Sportart. Zur Unterstützung ihres Rückens trägt die Frau eine LumboTrain Bandage.

Hier is onze top 10 voor jou:

1. Zwemmen

De opwaartse kracht van het water verlaagt de gewrichtsbelasting enorm. Maar let op: borstslag kan problemen aan de halswervelkolom veroorzaken en de beenbeweging bij schoolslag kan de meniscus belasten. Daarom raden we borstcrawl en rugzwemmen aan.

2. Crosstrainer

Voor mensen die problemen hebben met hun kniegewricht is de crosstrainer het ideale alternatief voor joggen. Dankzij de elliptische bewegingen van het apparaat is zo'n training niet belastend en ondervindt u geen vervelende schokbelasting.

3. Langlaufen

Met zijn ritmische bewegingen en zonder de hoge belasting die skiën met zich meebrengt, vormt langlaufen een doeltreffende training voor zo goed als elke spiergroep. Het klassieke langlaufen is een echte aanrader als sportieve aanvulling in de winter.

4. Klimmen / boulderen

De basis van het therapeutische klimmen is het klimmen zonder touw op spronghoogte: het boulderen. Klimmen activeert de lichaamsspanning en door de grote hoeveelheid aan coördinatie, waarneming en beweeglijkheid die vereist is, wordt een rechte houding gestimuleerd. In zijn geheel genomen versterkt klimmen de rompspieren en bevordert het de flexibiliteit.

5. Fietsen

Ideaal voor uw knie- en heupgewrichten, want u beweegt ze zonder druk- en schokbelasting. Belangrijk zijn een zo laag mogelijke versnelling, weinig weerstand en een hoge trapsnelheid.

Tip: veel fietsen kan de strekspieren in de heup verkorten. Stretch daarom eventjes na het fietsen.

6. Roeien

Roeien is een ideale training voor het hele lichaam. Door de vloeiende bewegingen worden de gewrichten niet blootgesteld aan schokkerige stootbewegingen.

7. Nordic walking

Het verschil tussen joggen en nordic walking is enorm: tijdens het joggen of hardlopen belast u uw kniegewrichten met het dubbele of drievoudige van uw eigen lichaamsgewicht. Bij nordic walking is de belasting slechts het anderhalve van het lichaamsgewicht. Bovendien wordt dankzij de stokken het hele spierapparaat versterkt en beweegt de schoudergordel ook mee.

8. Wandelen (op vlak terrein)

Goede schoenen en wandelstokken zijn een must, vooral bergafwaarts. Afdalen is namelijk nogal belastend voor de knieën. U kunt het volgende doen: bergopwaarts wandelen en met de kabelbaan weer naar beneden komen of op vlak terrein wandelen.

9. Aquajogging en aquagym

Aquajogging benut de opwaartse kracht, de weerstand en druk van het water. Door oefeningen in het water te doen, traint u conditie, kracht en coördinatie met minimale belasting van de gewrichten.

10. Yoga, tai chi en pilates

Met yoga-oefeningen bevordert u de doorbloeding van pijnlijke gewrichten. Beoefen yoga onder begeleiding, want niet alle oefeningen ontzien uw gewrichten. Tai chi en pilates staan bekend om hun vloeiende en rustige bewegingen. Ze mobiliseren de gewrichten zonder krachtinspanning

ZOEK VERKOOPPUNT

Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.