Zwei Frauen stehen in einer Turnhalle und treiben Sport. Eine Frau trägt eine SacroLoc Rückenorthese von Bauerfeind. Diese stützt die Beckenregion bei Erkrankungen des Iliosakralgelenks und anderen Störungen des Bewegungsapparates im Beckenbereich.

Rugpijn is een wijdverspreid fenomeen in de Nederland en België. Op verkoudheid na is rugpijn de belangrijkste reden waarom mensen een arts consulteren. De pijn doet zich meestal voor ter hoogte van de lendenwervelkolom of de SI-gewrichten. Rugpijn ter hoogte van de lendenwervelkolom wordt in tot wel 25 procent van de gevallen veroorzaakt door stoornissen van het SI-gewricht, de ischiaszenuw en het bewegingsapparaat in het bekken.

Bij rugpijn is het belangrijk om de oorzaken te ontdekken en vroegtijdig met een behandeling te beginnen. Zo kan worden voorkomen dat de pijn chronisch wordt. Het doel van de rugpijnbehandeling is om de pijn doeltreffend te verlichten, zodat de patiënten snel weer hun dagelijkse routine kunnen hervatten, en om van terugkerende rugpijn te voorkomen.

Oorzaken van aandoeningen van het SI-gewricht

Darstellung der Anatomie des Beckens mit einem ISG-Syndrom (Iliosakralgelenk-Syndrom). Bereits kleinste Verschiebungen im Iliosakralgelenk lösen unter Umständen starke Rückenschmerzen aus.

Het sacro-iliacale gewricht, kortweg SI, wordt ook heiligbeen-darmbeengewricht genoemd. Met strakke banden verbindt het de onderkant van de wervelkolom met het bekken. Het SI-gewricht is door het vaste houdingsapparaat maar weinig beweeglijk, maar kan wel verschoven worden als er extreme kracht op wordt uitgeoefend of bij verkeerde houdingen. Een kleine verschuiving in het SI-gewricht is in sommige gevallen al genoeg om hevige pijn te veroorzaken. Een blokkade van het sacro-iliacale gewricht, een zogenaamde SI-blokkade, kan ontstaan door een plotse krachtinwerking tijdens het sporten of bij een ongeval.

SI-gewrichtspijn wordt ook veroorzaakt door slijtage (artrose), verslapping van de symfyse tijdens de zwangerschap, bekkeninstabiliteit of de ziekte van Bechterew. De spieren en pezen van het SI-gewricht kunnen bij overbelasting en een langdurige verkeerde houding of belasting ook pijn in het SI-gewricht uitlokken.

Verdere oorzaken voor pijn in het SI-gewricht kunnen infecties, rughernia's, botfracturen, heupaandoeningen en ook stress zijn.

Typische pijn bij aandoeningen van het SI-gewricht

Ein Arzt führt mit einer Patientin ein Beratungsgespräch in seinem Behandlungszimmer.

Patiënten voelen pijn ter hoogte van het SI-gewricht. Ze kan echter ook uitstralen naar de lendenwervelkolom en de benen. Een soortgelijke pijn wordt teweeggebracht door aandoeningen die veroorzaakt worden door de ischiaszenuw. Tintelingen en verlammingen van de benen, maar ook stoornissen van de blaas- en darmlediging kunnen naast de rugpijn optreden bij ischiasklachten.

De rugpijn die wordt veroorzaakt door aandoeningen van het SI-gewricht (SI-syndroom) neemt toe naarmate de dag vordert. Bijzonder pijnlijk zijn het overeind komen, het optillen van zware voorwerpen en lang staan.

Artrosepijn in het SI-gewricht doet zich in het begin alleen bij lichamelijke belasting voor. In het verdere verloop van de aandoening steekt pijn al de kop op bij normale belasting en later ook op rustmomenten.

De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoeningen waar patiënten vaak last van krijgen op jonge leeftijd en waarbij het SI-gewricht chronisch ontstoken is. Het eerste symptoom van de aandoening is nachtelijke rugpijn.

Diagnose van aandoeningen van het SI-gewricht

Om de oorzaak te vinden worden verschillende diagnosemethodes ingezet. Eerst voert een arts een uitgebreid gesprek met de patiënt en onderwerpt hij hem aan een lichamelijk onderzoek. Dat kan al eerste aanwijzingen geven voor een mogelijke oorzaak. Bij het lichamelijke onderzoek worden niet alleen de typische testen voor het SI-gewricht uitgevoerd, maar ook testen die erop kunnen wijzen dat de ischiaszenuw mogelijk betrokken is. Doorgaans wordt voor de diagnose van een SI-syndroom geen bloed onderzocht. Bij een vermoeden van de ziekte van Bechterew zal te arts echter wel een labonderzoek laten uitvoeren. Een mogelijke aanwijzing is chronische rugpijn die zich al vanaf jonge leeftijd voordoet. Bovendien kunnen een röntgenonderzoek en een computertomografie (CT) mogelijke rughernia's, wervelbreuken of verrekkingen als oorzaak aan het licht brengen.

De behandeling van aandoeningen van het SI-gewricht

Lichaamsbeweging is een belangrijke component om een SI-syndroom succesvol te behandelen. Het is belangrijk dat de patiënten veel bewegen, ook als ze klachten ondervinden. Daarnaast wordt fysiotherapie voorgeschreven. Het sacro-iliacale gewricht wordt tijdens de therapiesessies door middel van speciale oefeningen gestabiliseerd en ontlast.

Bovendien kan de arts een zogenaamde infiltratie uitvoeren. Bij die behandeling worden verdovende geneesmiddelen, zogenaamde lokale anesthesie, rechtstreeks in de pijnbron gespoten. De pijnreceptoren worden zo stilgelegd. Daarnaast kunnen ontstekingsremmers en pijnstillers zoals cortisone ingespoten worden.

Warmtetherapie door middel van baden, warme voorwerpen, warmtepleisters of infraroodlampen ondersteunt de behandeling effectief. Als de oorzaken van de pijn zich situeren ter hoogte van de ischias, dan is warmtetherapie eveneens zinvol om de pijn te verzachten.

Een recent SI-syndroom kan doorgaans goed behandeld worden. De behandeling zal moeilijker zijn indien de klachten al lange tijd aanwezig zijn of alsmaar terugkeren.

Bij een SI-blokkade wordt de gewrichtsblokkade door artsen of fysiotherapeuten verholpen door manuele therapie. Dat kan op twee manieren gebeuren: door mobilisatie of manipulatie. Bij mobilisatie wordt het getroffen gewricht tijdens de fysiotherapeutische behandeling voorzichtig gerekt, zodat de beweeglijkheid verbetert. Bij manipulatie wordt de blokkade verholpen met een korte krachtinwerking van de arts op het gewricht in kwestie.

Pijnvermindering en preventie met rugorthese

Zwei Frauen stehen in einer Turnhalle und treiben Sport. Eine Frau trägt eine SacroLoc Rückenorthese von Bauerfeind. Diese stützt die Beckenregion bei Erkrankungen des Iliosakralgelenks und anderen Störungen des Bewegungsapparates im Beckenbereich.

Medische rugorthesen kunnen de behandeling bij aandoeningen van het SI-gewricht doeltreffend ondersteunen en terugkerende klachten voorkomen.

De rugorthese SacroLoc ondersteunt het bekken bij aandoeningen van het SI-gewricht en andere stoornissen van het bewegingsapparaat ter hoogte van het bekken. Door middel van geïntegreerde frictiepelottes wordt de doorbloeding gestimuleerd met een massage van het SI-gewricht en wordt de spierspanning verlaagd. De SacroLoc stabiliseert en ontlast de onderrug meteen aan de sacro-iliacale gewrichten. De intensiteit van de stabilisatie kan individueel worden aangepast met klittenbanden. Het aanleggen wordt vergemakkelijkt door aangepaste sluitingen. SacroLoc is aangenaam om te dragen, past zich aan elke beweging aan en valt nauwelijks op onder kleding.

ZOEK VERKOOPPUNT

Vind een verkooppunt bij u in de buurt en laat u adviseren.